Heb jij ooit een projectmanagementtraining gedaan? Deze opleidingen leren je om een goede opdracht te formuleren, leren je systemen en structuren die je kan gebruiken om je project te beheersen en laten je kijken naar competenties van je projectteamleden. Dat is de basis van projectmanagement en ik raad iedere beginnende projectmanager aan om daarmee te beginnen.

Maar zeg nou eerlijk, helpt het jou nu echt om je project lekker te laten lopen met die kennis op zak? Helpt het je om stevig in je rol als projectmanager te komen en boek je hierdoor meer resultaten? Of voelt het soms nog steeds als een worsteling voor je of een arena waarin je iedere dag ten strijde trekt?

Een uitdaging

Voor mij was dat vak van projectmanagement – ondanks alle projectmanagementvaardigheden die ik in huis heb – nog geregeld een grote uitdaging. Lange tijd dacht ik dat ik de enige was die dit ervaarde. Inmiddels weet ik, van alle projectmanagers die ik afgelopen jaren gesproken heb, dat dat niet het geval is. Er zijn er veel meer die ploeteren.

Energie werkt als een motor

Daar ben ik ingedoken, want als al die kennis over projectmanagement ons maar deels kan helpen, dan zien we waarschijnlijk iets over het hoofd. Ik kwam erachter dat projecten nog iets anders nodig hebben, namelijk energie. Nou klinkt dat als iets heel vaags, dus ik zal proberen te verduidelijken wat ik hiermee bedoel.

Energie werkt als een motor voor je project. Stel je zet een complete vrachtwagen in elkaar, dan betekent dat niet dat dat ding vanzelf gaat rijden. Zonder brandstof in de tank en ontbranding van de brandstof, gaat hij niet vooruit. In projecten gebeurt iets soortgelijks.

We bouwen de vrachtwachten door doelen te stellen, resultaten af te spreken, een team te verzamelen en middelen te regelen. Daarmee gaat je project niet vanzelf vooruit. Er is ook hier iets ontastbaars als energie nodig om een project te laten draaien. Hoe hoger het energieniveau in een project, des te lekkerder het gaat. Andersom is ook waar: als je energieniveau in je project onder een bepaald punt komt, gaat alles stroef en lastig. Energie is dus een belangrijke motor voor je project.

P8® Projectaanpak 

Dat energieniveau kan je beïnvloeden. Je kan ervoor zorgen dat het energieniveau hoger wordt door bijvoorbeeld te werken op een manier die bij jou past en je te focussen op de successen die je behaald hebt. Ook kan je voorkomen dat je onnodig veel energie verliest door het commitment voor een project te organiseren en de steun te zoeken die nodig is om er een succes van te maken. Ik heb daar inmiddels een hele studie van gemaakt en ervaren hoe dat in de praktijk werkt. Met deze inzichten heb ik de P8® Projectaanpak ontwikkeld.

Commitment vergroten

Als jij nu een idee wilt krijgen van hoe het zit met de energie in jouw project, dan kan je dit zelf onderzoeken met de P8® Project test. En aan het einde van de test krijg je ook informatie over hoe je er voor kan zorgen dat het energieniveau in jouw project op peil komt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!