1-op-1 coachingstraject

Voor ervaren projectmanagers

Een 1-op-1 coachingstraject van 7 maanden voor ervaren projectmanagers die:

  • Willen dat hun project moeitelozer en lichter voelt;
  • Met minder ploeteren mooie resultaten willen bereiken in hun project;
  • Zich meer gesteund willen voelen door hun opdrachtgever en het projectteam waar ze mee werken;
  • Willen gaan werken op een manier die hen past, zodat er meer balans is in hun leven;
  • Die de ambitie hebben om als projectmanager te groeien naar het volgende niveau.

wat mag je verwachten van het 1-op-1 coachingstraject

Het is een individueel traject gericht op jou als projectmanager. Je bepaalt zelf je doelen en ik begeleid je om de veranderingen te bereiken die je graag wilt realiseren.

Jij bent en blijft de projectmanager en daarmee het aanspreekpunt voor inwoners, samenwerkingspartners of je interne organisatie. Ik sta gedurende het programma naast je. Je hoeft het dus niet alleen te doen maar kunt leunen op iemand die het klappen van de zweep kent en jouw wereld van binnenuit kent.

De symptomen in de bovenstroom komen aan bod, maar de oplossing ligt daar niet. Die ligt in de onderstroom. Ondanks dat ik begrijp wat er in je project gebeurt, focus ik daarom in het 1-op-1 coachingstraject op de onderstroom van je project, omdat daar de grootste winst te behalen is.

Ik leer je alleen wat ik zelf heb toegepast en waarvan ik in de praktijk heb gezien en ervaren dat het werkt.

Ik ga altijd voor resultaat. Dat maakt dat ik betrokken ben bij jou en je project. Jij zit echter aan het stuur van je eigen proces en bepaalt het tempo waarin je stappen maakt. Voorwaarde is wel dat de sessies elkaar wekelijks opvolgen en dat je hierbij aanwezig bent met uitzondering van vooraf gemaakte afspraken over vakanties of pauzeweken.

Duurzame verandering is het uitgangspunt. Geen quick fixes, maar verandering van binnenuit die blijvend is.

Mijn reis van projectmanager naar coach

Er gingen 20 jaren aan vooraf waarin ik zelf projectmanager was van maatschappelijke projecten. Van herstructureringen, renovaties tot maatschappelijk vastgoed. En van bewonersbedrijven tot sociale ondernemingen. Met veel energie werkte ik aan deze projecten. Met vallen en opstaan kwam ik erachter hoe je dit soort projecten realiseert.

Tegelijkertijd verslond ik al jaren alles op het gebied van (vrouwelijk) leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Ik heb boeken vol gelezen over deze onderwerpen. Ik ben NLP Master, DISC-trainer, kijk systemisch en volgde trainingen bij coaches zoals Tony Robbins, People Unlimited, Aike Borghuis en Briant & Jaldhara. Nog steeds laat ik mij ieder jaar bijscholen.  

Met het schrijven van mijn boek Projectmanagers geheimen, de P8® Projectaanpak en de doorontwikkeling daarvan naar de Cirkel van energetisch projectmanagement heb ik een coachingsmethode ontwikkeld waarin mijn kennis en ervaring uit beide werelden samenkomt en toegankelijk is gemaakt voor jou als projectmanager. Ik coach projectmanagers sinds 2020.

Buurtbinders krijgt een palet aan vraagstukken over leefbaarheid binnen. Ieder vraagstuk met een bijbehorend verleden, dynamiek en behoefte. Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

Binnen KnaapenGroep hebben we steeds vaker te maken met langjarige samenwerkingen. Voor een corporatie was één project afgerond en startte een nieuw project. Af en toe liep de samenwerking een beetje stroef doordat verwachtingen naar elkaar niet helemaal helder waren. Tijd om even stil te staan bij wat goed ging en wat beter kon. Het team vond het ook belangrijk dat er een evaluatie plaatsvond.

De samenwerking met Mariëlle liep super. Samen hebben we een mooi creatief programma voor de evaluatie bedacht. Wat ook spannend was, omdat we binnen ons bedrijf nog nooit op een dergelijke manier een project hebben geëvalueerd.

Door de lockdown moest de projectevaluatie online. Dat ging hartstikke goed. Mariëlle bracht rust in het team en dat kunnen we bij Knaapen wel gebruiken. Er is een opening ontstaan om eerlijker en directer met elkaar te communiceren. De weken erna werd er door het team regelmatig teruggeblikt op de evaluatie. Het is een vruchtbare bijeenkomst geweest. Dank Mariëlle!

Floor van der Putten
KnaapenGroep | Teamleider bewonerscommunicatie

Waar bestaat het 1-op-1 coachingstraject uit?

Het traject bestaat uit de volgende onderdelen:

Voorbereiding

De resultaten van coaching zijn afhankelijk van wat jij wilt leren en jouw specifieke doelstellingen. Bij aanvang van het traject zullen we hier daarom uitgebreid aandacht aan besteden. Je benoemt de resultaten die je wilt behalen in zowel je project als in je persoonlijke groei. Op deze manier kan ik er ook voor zorgen dat de coaching aansluit op jouw specifieke wensen en jij de resultaten gaat behalen die je wilt bereiken.

Coachingsgesprekken

Coachingsgesprekken zijn online, individueel en duren 60 minuten. In een periode van 4 weken zijn 3 coachingssessies en 1 pauzeweek. De sessies bestaan uit zowel verhelderingssessies als sessies waarbij je op een specifiek vraagstuk wordt gecoacht. Jij kunt de onderwerpen inbrengen die op dat moment spelen. Vooraf vul je een accountabilitysheet in, die je helpt om scherp te krijgen waar je op gecoacht wilt worden.

Evaluatiegesprekken

Er zijn twee online evaluatiegesprekken in het traject: halverwege en aan het einde bij de afronding. Zo kijken we samen of het traject voldoet aan jouw wensen.

Luisterboek-projectmanagers-geheimen

In onze zoektocht naar het zorgvuldig betrekken van inwoners bij het aardgasvrij maken van buurten heeft Mariëlle ons goed op weg geholpen in de werksessie met andere gemeenten en de aansluitende coachingsessies met ons eigen team. Zij wist met haar open houding en positieve insteek een impuls te geven aan ons team om met nog meer zelfverzekerdheid door te gaan met onze projecten.

Ik wens elk team deze fijne gesprekken met iemand als Mariëlle toe!

Melle de Jong
De Buch | Adviseur Energietransitie

 

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

De startdatum bepalen we samen in overleg.

Investering

Ik geloof niet in ‘overnight succes’ en daarom is dit de duur van dit 1-op-1-coachingstraject 7 maanden. In een kennismakingsgesprek kijk ik samen met jou naar de resultaten die je wilt bereiken en zal ik je uitleggen hoe dit er voor je uit kan zien. Je ontvangt na ons gesprek mijn voorstel per e-mail zodat je het rustig na kan lezen.

Voor een kennismakingsgesprek kan je me een berichtje sturen via WhatsApp (06-25534578) of een e-mailbericht info@dempm.nl. Ik neem dan binnen 2 dagen contact met je op om een afspraak te maken.

Dit is wat het 1-op-1 coachingstraject je kan opleveren

De resultaten zijn voor iedere klant anders. Sommigen klanten staan aan het begin van een nieuw project, zijn op zoek naar stevigheid in hun rol als projectmanager en willen hun team klaarstomen voor de opgave waar ze voor staan. Er zijn ook klanten die al langere tijd betrokken zijn bij een concreet project en gestuit zijn op een blokkade in het project. Zij willen hierin een doorbraak realiseren en de regie weer in handen krijgen.

Wat het 1-op-1 coachingstraject je in ieder geval oplevert: 

  • Je krijgt meer zelfvertrouwen in de aansturing en realisatie van je maatschappelijke project. Je weet waar je mee bezig bent en laat je minder snel uit het veld slaan bij lastige situaties of tegenslagen. Je voelt je steviger, veerkrachtiger en ervaart meer plezier.
  • Je leert energielekken te herkennen, zodat je gaat zien waar je energie verliest in je project. Je begrijpt hierdoor beter waarom iets niet loopt in je project, zodat je op zoek kan gaan naar een oplossing.
  • Je ontdekt hoe je je gevoel kan gaan inzetten als effectieve projectmanagementtool en leert werken met de onderstroom in je project.
  • Je groeit in je rol als projectmanager.

VEELGESTELDE VRAGEN

Voor wie is het 1-op-1 coachingstraject bedoeld?

Mijn klanten werken veelal als projectmanager aan maatschappelijke projecten voor gemeentes, corporaties en welzijnsorganisaties. Ze zijn ambitieus, ondernemend en willen impact maken. Het merendeel van mijn klanten zijn vrouwelijke ZZP-ers.

Ben jij als procesmanager, projectleider, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een maatschappelijke organisatie, adviesbureau, aannemer, bewonersbedrijf of sociale onderneming, werk je in loondienst of ben je een man, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Wanneer ben ik ervaren?

Dit 1-op-1 coachingstraject is voor projectmanagers met minimaal 5 jaar werkervaring op het gebied van projectmanagement. Ik ga ervanuit dat je de basis van projectmanagement in de vingers hebt en op zoek bent naar verdieping van je vaardigheden.

Jij hebt het over de onderstroom. Maar kan ik ook met je sparren over de inhoud van mijn project?

Bovenstroom beïnvloedt de onderstroom en andersom. Als je beter snapt wat er in de onderstroom gebeurt tussen mensen, maak je andere keuzes voor je aanpak in de bovenstroom. Ik coach dus ook op wat je doet in de bovenstroom, maar waarbij de inzichten van wat er gebeurt in de onderstroom je belangrijke informatie opleveren voor een aanpak die gaat werken.

Is het 1-op-1 coachingstraject niet te zweverig? Ik werk namelijk in een mannenwereld en die zijn daar niet zo van.

Alles wat ik je leer heb ik toegepast in mijn eigen projecten en die waren veelal ook in omgevingen die weinig met ‘gevoel’ op hadden. Ik leer je hiermee te werken en je communicatie zo aan te passen, dat dit ook voor dit soort omgevingen werkt. Overigens heb ik ook wel eens meditaties gedaan met groepen mannen uit de bouw en die waren laaiend enthousiast over het effect : -).

Hoeveel tijd kost de coaching?

Het idee is dat ik je begeleid terwijl je werkt aan je project, zodat het je geen extra tijd gaat kosten. Daarnaast gaan de projectmanagers die ik begeleid vaak effectiever werken, waardoor ze juist tijd besparen. Gemiddeld ben je 1 tot 2 uur per week bezig met het 1-op-1 coachingstraject. Daarnaast werken we (meestal) 3 weken op met daarna een week pauze, zodat er voldoende rust in het traject ingebouwd is.

Hoe werkt dat online coaching?

We werken online met het programma Zoom. Coaching kan prima online. Zelf heb ik ook regelmatige online coaching gehad en hierin mooie resultaten bereikt.

Ik heb al veel gedaan aan persoonlijke ontwikkeling, is dit traject dan zinvol?

Ik spits de onderwerpen die gaan over persoonlijke ontwikkeling toe op jouw rol als projectmanager. Naast jouw eigen ontwikkeling krijgt ook de interactie met je projectteam en de omgeving waarmee je samenwerkt veel aandacht.

Heb je een vraag of wil je overleggen? Dan mag je gewoon contact met me opnemen. Ook als je je vraag niet helemaal helder hebt, mag je contact opnemen. Samen krijgen we je vraag wel helder en ik denk graag met je mee.

projectmanagers geheimen

het boek voor projectmanagers van maatschappelijke projecten dat je laat ontdekken hoe je je project weer leuk kan maken

Designed & developed by Dream Brand

Stuur me gerust een berichtje!