energetisch projectmanagement

Als projectmanager ben je waarschijnlijk vooral bezig met de zichtbare onderdelen van je project: projectplannen maken, bijeenkomsten met stakeholders organiseren, begrotingen maken, afspraken maken en risico’s beheersen. Activiteiten die vooral een appèl doen op de kwaliteiten van je hoofd.

Dit hoofdwerk is slechts het topje van de ijsberg van je project. Onder water, in de onderstroom, zit een veel groter deel van je project. Dit is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Denk dan aan een onderbuikgevoel wat je vertelt dat niet alles op tafel komt wat gezegd moet worden, het enthousiasme dat je voelt na een goede werksessie of de verbinding en steun die je ervaart met een samenwerkingspartner.

Het hoofddeel is zo’n 10 % van je project. Het gedeelte in de onderstroom, het gevoelsdeel, is ongeveer 90 %. Je kan je wel voorstellen dat als je grip kan krijgen op het gedeelte onder water, je vele malen effectiever bent en betere resultaten kan boeken. Logisch, toch?

90% VAN JE PROJECT SPEELT ZICH AF IN DE ONDERSTROOM

DAAR MOET JE DUS ZIJN

De Cirkel van energetisch projectmanagement

Tegelijkertijd weet je ook vast hoe lastig het is om de vinger te krijgen achter wat er in de onderstroom van een project speelt. Je gevoel speelt hierbij een belangrijke rol. Afgelopen jaren heb ik dit onderwerp bestudeerd en zelf als projectmanager doorleefd hoe je in contact kan komen met je gevoel, er naar kan leren luisteren en met je gevoel kan gaan werken. Gevoel is daarmee voor mij een zeer effectieve projectmanagementtool geworden. Ik heb daarom de Cirkel van energetisch projectmanagement ontwikkeld om deze inzichten te delen met anderen.

De Cirkel van energetisch projectmanagement  helpt je om energielekken in je project op te sporen. Als jij de energie voelt stromen in je project en je projectteam heeft plezier, is de kans groot dat je mooie resultaten gaat boeken. Als het niet stroomt en er is geen plezier in je project, dan heb je waarschijnlijk te maken met energielekken in een van de volgende zes gebieden:

  • Verbinding
  • Voeding
  • Uitdaging
  • Kracht
  • Steun
  • Groei

Samen vormen ze de Cirkel van energetisch projectmanagement.

Volg je mij al langer? Dit model is een doorontwikkeling van de P8® Projectaanpak waarover ik schreef in het boek Projectmanagers Geheimen.

ONTDEK OF ER IN JOUW PROJECT SPRAKE IS VAN ENERGIELEKKEN

De Cirkel van energetisch projectmanagement helpt je om te ontdekken of er bij jouzelf of bij jouw projectteam sprake is van een energielek. Je kan zelf onderzoeken met behulp van de Energielekscan of er sprake is van energielekken in jouw project.

Ga hieronder naar de energielekscan en beantwoord de vragen. Na afloop krijg je een overzicht van de grootste energielekken in jouw project.

Designed & developed by Dream Brand

Stuur me gerust een berichtje!