groepsprogramma

Voor startende projectmanagers

Een groepsprogramma van 6 maanden voor startende projectmanagers die:

Willen leren hoe je een projectplan maakt, waarmee je een goede basis neerlegt voor je project:

  • Die een ervaren sparringpartner zoeken waarmee ze kunnen overleggen;
  • Die zich steviger willen voelen in hun rol als projectmanager;
  • Willen leren hoe ze om kunnen gaan met tegenslagen of belemmeringen in hun project;
  • Die hun projectmanagersvaardigheden verder willen ontwikkelen en willen groeien in hun rol,

en die dat samen met andere gelijkgestemde projectmanagers willen doen.

wat mag je verwachten van het groepsprogramma

Het groepsprogramma is een traject van 6 maanden waarin je zowel van mij als van de ervaringen van andere projectmanagers leert. De omvang van de groep is minimaal 2 en maximaal 4 personen.

Je bepaalt zelf je doelen en ik begeleid je om de veranderingen te bereiken die je graag wilt realiseren.

Ik sta gedurende het programma naast je als coach, trainer en adviseur. Je hoeft het dus niet alleen te doen maar kunt leunen op iemand die het klappen van de zweep kent en jouw wereld van binnenuit kent. Ik ben er voor praktisch advies over de aanpak van je project of ik ben je sparringpartner als je ergens vastloopt.

Het vak van projectmanagement leer je vooral door het zelf te doen in de praktijk en zelf door lastige situaties heen te gaan. Jij blijft dus in positie binnen je project en daarmee het aanspreekpunt voor bewoners, samenwerkingspartners of je interne organisatie. Ik begeleid je op de achtergrond, zodat het leren gemakkelijker en sneller gaat.

De inhoud van je project komt aan bod. Daarnaast zal er veel aandacht zijn voor de onderstroom van je project, omdat daar vaak winst te behalen is.

Ik leer je alleen wat ik zelf heb toegepast en waarvan ik in de praktijk heb gezien en ervaren dat het werkt.

Ik ga altijd voor resultaat. Dat maakt dat ik betrokken ben bij jou en je project. Jij zit echter aan het stuur van je eigen proces en bepaalt het tempo waarin je stappen maakt.

Duurzame verandering is het uitgangspunt. Geen quick fixes, maar verandering van binnenuit die blijvend is.

Mijn reis van projectmanager naar coach

Er gingen 20 jaren aan vooraf waarin ik zelf projectmanager was van maatschappelijke projecten. Van herstructureringen, renovaties tot maatschappelijk vastgoed. En van bewonersbedrijven tot sociale ondernemingen. Met veel energie werkte ik aan deze projecten. Met vallen en opstaan kwam ik erachter hoe je dit soort projecten realiseert.

Tegelijkertijd verslond ik al jaren alles op het gebied van (vrouwelijk) leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Ik heb boeken vol gelezen over deze onderwerpen. Ik ben NLP Master, DISC-trainer, kijk systemisch en volgde trainingen bij coaches zoals Tony Robbins, People Unlimited, Aike Borghuis en Briant & Jaldhara. Nog steeds laat ik mij ieder jaar bijscholen.

Met het schrijven van mijn boek Projectmanagers geheimen, de P8® Projectaanpak en de doorontwikkeling daarvan naar de Cirkel van energetisch projectmanagement heb ik een coachingsmethode ontwikkeld waarin mijn kennis en ervaring uit beide werelden samenkomt en toegankelijk is gemaakt voor jou als projectmanager. Ik coach projectmanagers vanaf 2020.

Op het moment dat ik contact zocht met Mariëlle begon ik aan mijn eerste opdracht als projectleider voor een zorginstelling. Een nieuwe functie voor mij en een nieuwe functie binnen deze organisatie. Een grote klus met veel uitdagingen.

Ik benaderde Mariëlle vanwege haar ervaring. Ik had behoefte aan een onafhankelijk iemand die als een helikopter mee kon kijken naar het proces en voor mij als mentor kon fungeren.

Mariëlle is echt naast me gaan staan. Ze heeft zowel gekeken naar het proces binnen de organisatie als naar mij persoonlijk. Ze overziet wat er speelt, kijkt verder naar onderliggende problemen in de organisatie en laat je tot innovatieve oplossingen komen. Daarnaast heeft Mariëlle me ook persoonlijk aangestuurd uit mijn comfort-zone te komen. Ik ben als professional sterker gaan staan en heb in een snel tempo nieuwe vaardigheden aangeleerd waarvan ik niet wist dat ik ze in me had.

Niobe Rekkers

In onze zoektocht naar het zorgvuldig betrekken van inwoners bij het aardgasvrij maken van buurten heeft Mariëlle ons goed op weg geholpen in de werksessie met andere gemeenten en de aansluitende coachingsessies met ons eigen team. Zij wist met haar open houding en positieve insteek een impuls te geven aan ons team om met nog meer zelfverzekerdheid door te gaan met onze projecten.

Ik wens elk team deze fijne gesprekken met iemand als Mariëlle toe!

Melle de Jong
De Buch | Adviseur Energietransitie

Waar bestaat het groepsprogramma uit? 

Het groepsprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

Voorbereiding

De resultaten zijn afhankelijk van wat jij wilt leren en jouw specifieke doelstellingen. Bij aanvang van het traject zullen we hier daarom uitgebreid aandacht aan besteden door middel van een aantal voorbereidende opdrachten. Je benoemt daarbij zowel projectinhoudelijke resultaten als resultaten die je wilt behalen in je persoonlijke groei. Zo kan ik er ook voor zorgen dat het groepsprogramma aansluit op jouw specifieke wensen en jij de resultaten gaat behalen die je wilt bereiken.

Werksessie

De snelste route naar resultaten in je project is weten dat je inhoudelijk de goede dingen doet. We ontwerpen samen een aanpak en maken een projectplan om deze aanpak vervolgens te kunnen uitvoeren. Je leert hoe je een plan helder en leesbaar op papier zet, waarbij alle relevante onderdelen een plek hebben. Je leert ook hoe je dit vervolgens door de besluitvorming heen krijgt. Deze werksessie is 1-op-1 en vindt online plaats

Coachingsgesprekken

Coachingsgesprekken zijn online, in groepen van 2 tot 4 personen, duren 1,5 uur en vinden een keer per 2 weken plaats. De sessies bestaan uit zowel verhelderingssessies als sessies waarbij je op een specifiek vraagstuk wordt gecoacht. Jij kunt de onderwerpen inbrengen die op dat moment spelen. Vooraf vul je een accountabilitysheet in, die je helpt om scherp te krijgen waar je op gecoacht wilt worden.

Boek Projectmanagers geheimen

In dit boek wordt de P8® Projectaanpak uitgelegd. Het dient als achtergrondinformatie of voor zelfstudie. De oefeningen helpen je verder op weg om deze werkwijze in de praktijk toe te passen.

 

Buurtbinders krijgt een palet aan vraagstukken over leefbaarheid binnen. Ieder vraagstuk met een bijbehorend verleden, dynamiek en behoefte. Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

De eerstvolgende groep start vanaf juli 2024. Het groepsprogramma gaat van start als er minimaal 2 personen deelnemen. De startdatum en de afspraken over de dag en het tijdstip van de werksessie en coachingsgesprekken maken we in overleg.

Investering

Ik geloof niet in ‘overnight succes’ en daarom is de looptijd van het groepsprogramma zes maanden. In een kennismakingsgesprek kijk ik samen met jou naar de resultaten die je wilt bereiken en zal ik je uitleggen hoe dit er voor je uit kan zien. Je ontvangt na ons gesprek mijn voorstel per e-mail zodat je het rustig na kan lezen.

Voor een kennismakingsgesprek kan je me een berichtje sturen via WhatsApp (06-25534578) of een e-mailbericht via info@dempm.nl. Ik neem dan binnen 2 dagen contact met je op om een afspraak te maken.

DIT IS WAT HET GROEPSPROGRAMMA JE KAN OPLEVEREN

De resultaten zijn voor iedere klant anders. Sommigen klanten staan aan het begin van een nieuw project, zijn op zoek naar stevigheid in hun rol als projectmanager en willen hun team klaarstomen voor de opgave waar ze voor staan. Er zijn ook klanten die al langere tijd betrokken zijn bij een concreet project en gestuit zijn op een blokkade in het project. Zij willen hierin een doorbraak realiseren en de regie weer in handen krijgen.

Dit is wat het groepsprogramma je in ieder geval oplevert:

  • Je krijgt helderder voor ogen wat je wilt bereiken en het wordt inzichtelijk hoe je daar komt;
  • Je maakt een gedegen plan van aanpak voor je project;
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen als het gaat om projectmanagement van maatschappelijke projecten. Je weet beter waar je mee bezig bent en laat je minder snel uit het veld slaan bij lastige situaties of tegenslagen;
  • Je gaat zien waar je energie verliest in je project. Je begrijpt hierdoor beter waarom iets niet loopt in je project, zodat je op zoek kan gaan naar een oplossing.
  • Je groeit in je rol als projectmanager.

 

veelgestelde vragen

Voor wie is het groepsprogramma bedoeld?

Mijn klanten werken veelal als projectmanager aan maatschappelijke projecten voor gemeentes, corporaties en welzijnsorganisaties. Ze zijn ambitieus, ondernemend en willen impact maken. Het merendeel van mijn klanten zijn vrouwelijke ZZP-ers.
Ben jij als procesmanager, projectleider, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een maatschappelijke organisatie, adviesbureau, aannemer, bewonersbedrijf of sociale onderneming, werk je in loondienst of ben je een man, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Wanneer ben ik een startende projectmanager?

Dit groepsprogramma is voor projectmanagers die net begonnen zijn met het vak of enkele jaren ervaring hebben.

Hoe groot is de groep?

De groep is maximaal 4 personen en gaat van start bij 2 inschrijvingen.

Hoeveel tijd kost het groepsprogramma?

Het idee is dat ik je begeleid terwijl je werkt aan je project, zodat het je geen extra tijd gaat kosten. Daarnaast gaan de projectmanagers die ik begeleid vaak effectiever werken, waardoor ze juist tijd besparen. Gemiddeld ben je 1 tot 2 uur per week bezig met het coachingstraject. De coachingssessies zijn om de twee weken, waardoor er tussen de sessies voldoende ruimte zit.

Hoe werkt dat online coaching?

We werken online met het programma Zoom. Coaching kan prima online, mits de veiligheid goed geborgd is.

Heb je een vraag of wil je overleggen? Dan mag je gewoon contact met me opnemen. Ook als je je vraag niet helemaal helder hebt, mag je contact opnemen. Samen krijgen we je vraag wel helder en ik denk graag met je mee.

projectmanagers geheimen

het boek voor projectmanagers van maatschappelijke projecten dat je laat ontdekken hoe je je project weer leuk kan maken

Designed & developed by Dream Brand

Stuur me gerust een berichtje!