Werkdruk. De taken binnen je project belanden één voor één op je bordje. Ah niet zeuren, zeg je tegen jezelf. Even schouders eronder. Vervolgens voel je enkele dagen later paniek bij jezelf opkomen. Het lukt je nooit om dit allemaal op tijd af te krijgen. Het is te veel.

Als je dit herkent, heb je waarschijnlijk een feilloos ontwikkeld gevoel om in te schatten of je planning wel realistisch is.

Signalen

Als je eerlijk bent had je de signalen al eerder gevoeld. Je hebt ze vrolijk genegeerd. Of met je optimistische hoofd bedacht dat je dat er allemaal nog wel even bij zou doen. Niet zeuren, maar doorpakken. Tot het moment dat er een soort kortsluiting ontstaat in je hoofd. Je kijkt op tegen een berg met werk die voor je ligt. Alle alarmbellen gaan af. Paniek. Je baalt van jezelf. Je voelt jezelf een zwakkeling. En vraagt je af of je wel bestand bent tegen de stress van het vak.

Kracht

Het tegendeel is het geval. Dit gevoel ontstaat niet omdat jij niet stressbestendig bent. Het wordt juist veroorzaakt doordat jij op je klompen aanvoelt dat je planning niet realistisch is. Het is waarschijnlijk ook niet de eerste keer dat jou dit overkomt. Jij ziet op kilometers afstand dat dit zo niet kan, terwijl de rest van je collega’s gewoon denken dat het allemaal wel gaat lukken in het tempo dat bedacht is.

Dat is een kracht. Een kracht die je kunt inzetten in je project. Door je gevoel over de haalbaarheid van de planning serieus te nemen. Het te zien als een signaal dat je uitnodigt om bij te sturen. Zeker als je al enige jaren ervaring hebt in dit vak, mag je er echt op vertrouwen dat  jouw paniekgevoel niet uit de lucht komt vallen.

Projectcoach

Vaak gebeurt dit namelijk als er een grote kluif werk voor je klaar ligt, zoals het schrijven van een notitie. Dit vraag om al jouw aandacht. De andere acties moeten tijdelijk aan de kant om hier ruimte voor te maken. Dan moet je je planning opnieuw bezien. Blijkbaar is dat nodig, zodat jij die klus die zo veel aandacht vraagt, met volle concentratie kunt uitvoeren. De rest komt daarna weer aan bod.

Dit is een voorbeeld van hoe je je gevoel strategisch kunt inzetten om resultaten te boeken in je project. Als projectcoach begeleid ik projectmanagers hierbij. Met als doel om meer resultaten te behalen in hun project of met meer ontspanning te kunnen werken aan hun project.

Als jij hier ook mee aan de slag wilt, kijk dan eens of projectcoaching iets voor jou is. Op deze pagina lees je er meer over.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!