Zeezeiltocht
Ik neem je mee naar een van mijn zeezeiltochten om dit uit te leggen. Ik ben zeezeiler. Enkele jaren geleden voeren wij van Breskens naar Cherbourg. Non-stop. Een tocht waarbij je om en om solo vaart en weinig slaapt. Na drie dagen en twee nachten varen kwamen we aan in Cherbourg. Doodmoe waren we. Ik kon de haven in de verte zien liggen. Het was niet meer dan een uur varen voordat we binnen zouden komen. Dacht ik. Uiteindelijk duurde het nog vier uur voordat we konden aanleggen.
In dit gebied stond een stevige stroom onder water. 4,5 knopen stroom tegen. Als je dan 4 knopen vaart, snap je nog wel dat het nog even gaat duren. Ik wist dit niet. Had ik niet gezien. Ik kwam erachter doordat mijn zoontje op de plotter keek en riep: ‘Hey mama, je vaart achteruit!’ Kon wel janken….
Onderwaterwereld
Zo gaat het dus ook vaak in maatschappelijke projecten. We kijken boven water, sturen ons projecten in een richting, terwijl onderwater de stroom vol tegen staat. Dat schiet dus niet op. Daarom is het als projectmanager zo belangrijk dat je weet wat er onderwater speelt. Dat je de tegenstroom in je project herkent. En een manier kan bedenken om daar slim mee om te gaan.
De P8® Projectaanpak leert je om die onderwaterwereld te zien. En om er strategisch mee te werken. Als je namelijk kennis hebt van de onderwaterwereld en vaardigheden hebt om die wereld te beïnvloeden, kan je ervoor zorgen dat je project alsnog in een versnelling komt.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties