Een vernieuwende aanpak voor je maatschappelijke project, daar geloof je in. En je hebt ook nog eens goede ideeën over hoe je dat zou willen aanpakken. Toch voel je jezelf enorm kwetsbaar als je de stap wilt nemen om dit idee te delen met je collega’s.

Dat komt omdat jij te snel wilt. Je hebt nog werk te doen, voordat je je plan kan tonen aan de buitenwereld. Innerlijk werk. Alle vernieuwing start immers van binnenuit.

Kwetsbaar

Allang voor de buitenwereld er iets van merkt speelt door jouw hoofd dat je dit project graag anders zou willen aanpakken. Je ziet het voor je. Je hart gaat er sneller van kloppen. Maar je weet alleen nog niet precies hoe. En je weet ook nog niet of er draagvlak voor is binnen je organisatie. In deze fase is het jouw idee. En van niemand anders. Geboren uit jouw creativiteit. En als dat idee afgeschoten wordt of als je kritiek krijgt, doet dat een beetje pijn. Het is immers een deel van jou. Het is dan ook logisch dat jij je kwetsbaar voelt op het moment dat je met je plan naar buiten wilt gaan.

Kiemplantje

Een nieuw idee is net als een kiemplantje dat verschijnt na het planten van de zaden. Dat zet je ook niet direct buiten neer in het koude winterweer. Een kiemplantje koester je. Je geeft het de gelegenheid om te groeien in een beschermde omgeving. Je laat het langzaam harden: wennen aan die kou in de buitenwereld. En als de plant tegen een stootje kan, dan pas zet je hem buiten neer.

Nieuw idee

Ik doe dat zo ook als ik iets nieuws wil uitproberen. Ik laat mijn idee ontwikkelen. Groeien en rijpen. Veilig binnen in mijzelf. En pas als ik er klaar voor ben, ga ik het voorzichtig tonen aan de buitenwereld. Eerst in een kleine en beschermde setting. Bij een collega waarvan ik weet dat die mijn idee met liefde zal behandelen. Daarna leg ik het voor aan nog een andere collega waarvan ik inschat dat die mild reageert.

Met de feedback die ik krijg groeit mijn idee uit tot een concreter plan. Hiermee groeit ook mijn zelfvertrouwen en voel ik van binnen steeds meer dat ik op de juiste weg ben. Ik zie  helderder wat de waarde van mijn aanpak is. En waar ik weerstand kan verwachten. Met die inzichten maak ik mijn plan nog steviger. Pas daarna ga ik ermee naar buiten.

Enthousiasme & energie

Op dat moment heb ik mijn energie niet meer nodig om mijn idee te beschermen of te verdedigen. Ik kan daar vol voor gaan staan En ik durf me volledig te richten op die ander. Mijn enthousiasme de vrije loop te laten te gaan. Die ander te bevragen op zijn belangen in relatie tot mijn idee. En te bespreken waar belemmeringen zitten, zodat we daar oplossingen voor kunnen zoeken.

Vertragen

Als het naar buiten brengen van een vernieuwende aanpak voor jou als kwetsbaar voelt, dan mag je vertragen. De tijd nemen om het idee te laten groeien in jou, zodat je het daarna de energie mee kan geven die nodig is om het in de buitenwereld wortel te laten schieten.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!