Je werkt aan een innovatief project. De resultaten in je project zijn alleen niet zoals vooraf gehoopt. Je vindt dat je hebt gefaald als projectmanager. Je hebt immers niet voor elkaar gekregen wat je vooraf beloofd had. En loopt met een knoop in je maag rond. Herkenbaar? 

Hoe komt het dat je soms zo kan worstelen met het gevoel van falen als projectmanager? Dat komt omdat je je project niet ziet als speeltuin waarin je mag leren en ontdekken, maar de resultaten ziet als meetlat voor het succes. 

Resultaten helder maken

De resultaten helder maken die je wilt bereiken is belangrijk voor een project. Zonder die helderheid is je project stuurloos. Het zorgt ervoor dat jij en je projectteam de juiste richting in gaan. Logisch dus dat die resultaten veel aandacht krijgen bij de evaluatie van projecten.

Het gaat echter mis als we die resultaten zien als meetlat waaraan voldaan moet worden om te slagen. Dan voelt het project als mislukt. De kans is groot dat jij en je projectteam vervolgens dreigen af te haken. Er moedeloos van worden. Of heel langzaam en voorzichtig gaan opereren uit angst om het weer ‘fout’ te doen. Het effect is dat we er zo nooit achter komen hoe je project wel succesvol wordt.  

Innovatiekracht van je project

Bovendien wordt de innovatiekracht van een project zo onbedoeld om zeep geholpen. Veel innovatieve projecten maken onderdeel uit van een groter transitieproces. Denk maar aan opgaven zoals de energietransitie of de veranderingen die gaande zijn in het sociaal domein. Voor transitieprocessen geldt dat je nooit vooraf weet wat werkt. Je bent aan het experimenteren. Ontdekken en leren staat daarbij voorop.  

Het resultaat in je project laat je zien of je een aanpak hebt ontdekt die werkt. Vaak laat dat even op zich wachten. En nog veel vaker laat het heel lang op zich wachten.  

Dat vraagt om een andere grondhouding richting je innovatieproject. Wat helpend is, is om je project te zien als een ‘draft’. Een probeersel, waarvan je weet dat een deel straks weer anders moet. Net zo lang anders, tot je ontdekt hebt hoe het wel gaat werken.

Waarschijnlijk kom je er in dat proces ook achter dat de resultaten die je voor ogen had, helemaal niet de resultaten zijn die bijdragen aan de transitie die je voor ogen had. En dat je de beoogde resultaten vervolgens ook bijstelt. Niet zo handig dus als je diezelfde gebruikt als meetlat voor het succes.  

De belangrijkste graadmeter in je project

Dus als jij werkt als projectmanager aan een innovatief project en je hebt het gevoel dat je nog niet de resultaten behaalt die je voor ogen had, breng dan eens met je projectteam in beeld wat je geleerd hebt over wat werkt en niet werkt. Dat is namelijk de belangrijkste graadmeter voor het slagen van je project. In tegenstelling tot de resultaten die je bereikt hebt: die zeggen helemaal niets.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!