Zit je in een fase van je project waarin je nog zoekende bent naar de beste aanpak? En maakt je dat wat onzeker? Hoe fijn is het dan, als je in zo’n fase, erop zou kunnen vertrouwen dat je de juiste route loopt.

Maatschappelijke projecten

Veel projectmanagers voelen zich namelijk helemaal niet zo zelfverzekerd. En dat heeft een reden. Maatschappelijke projecten zijn immers vaak innovatief van aard en ieder project is anders. Er ligt nooit een kant-en-klare aanpak voor je klaar waarvan je vooraf weet dat die werkt. Het is daarom best lastig om een aanpak te bedenken waarvan je weet dat die gaat werken.

Werkwijze bij jouw project

Wat je kan helpen, is kijken naar hoe anderen soortgelijke vraagstukken aan hebben gepakt. Door te leren van anderen vergroot je je kans op succes. En zo’n benadering kost veel minder energie dan zelf het wiel uitvinden.

Wat ik niet bedoel is dat je de aanpak van een ander klakkeloos kopieert. Het is een echt puzzeltje, waarin je op zoek gaat naar vergelijkbare elementen en geslaagde werkwijzen die passen bij jouw project.

P8 Projectaanpak

Maar hoe kom je er nu achter wat werkte bij andere projecten? Hier heb ik onderzoek naar gedaan. Ik heb 30 projectmanagers gevraagd waarom hun maatschappelijke project is geslaagd. Daarnaast ben ik ook terug gaan kijken naar de projecten waar ik zelf bij betrokken was. Hieruit bleek dat de volgende factoren van invloed zijn op het laten slagen van een maatschappelijk project, namelijk:

  • Participanten
  • Partners
  • Probleem
  • Plan
  • Proces
  • Pecunia
  • Projectteam
  • Projectleider

Voor al deze factoren heb ik voorbeelden van succesvolle werkwijzen voor je op een rij heb gezet in mijn boek Projectmanagers geheimen.

Creatief proces

Met geslaagde aanpakken van anderen combineren alleen ben je er nog niet. Je moet ze met elkaar in verband brengen, toetsen of het een logisch geheel is en kijken of het past bij de mensen waar je mee (samen)werkt. Dat is een creatief proces wat behoorlijk ingewikkeld kan zijn als je dit voor de eerste keer doet.

Vertrouwen

Zou jij deze manier van kijken ook wel eens uit willen proberen op jouw project en zou je het fijn vinden als iemand met je meedenkt? Dat kan in een vrijblijvend adviesgesprek. Maak hiervoor een afspraak in mijn agenda. Je bent van harte welkom!

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!