Je komt er niet uit met je project.
Toch vraag je niet om hulp.
Als projectmanager moet dit je gewoon zelf kunnen, vind je.
Als dit wel eens door je hoofd heen schiet, weet dan dat hulp vragen aan anderen niet alleen voor jezelf prettig is, maar dat het ook een krachtige manier is om de veerkracht van je projectteam te vergroten.
Daadkrachtige beslissingen
Als projectmanager heb je regelmatig met lastige situaties te maken. Meestal stel je jezelf krachtig op. Neemt daadkrachtig beslissingen. En regelt het. Deze manier van werken heeft je ver gebracht.
Soms werkt deze strategie niet. Hoe daadkrachtig je ook probeert te zijn, de resultaten blijven uit. Dat knaagt aan je. Het is niet zo gek dat je dan gaat twijfelen aan jezelf. Dat is wat je liever niet wilt laten zien aan de buitenwereld. Geen wonder dus dat je in zo’n situatie niet om hulp vraagt.
Waarschijnlijk vind je het volkomen normaal als een ander uit jouw team jou om hulp vraagt.
Als het om jezelf gaat, is dat vaak een ander verhaal. Hulp vragen betekent dat je je kwetsbaar op moet stellen. Je weet immers niet of die ander jou de gevraagde hulp gaat geven.
Hulp vragen aan je projectteam
Als je hulp vraagt aan je projectteam, geef je een krachtig signaal af. Jij weet ook niet alles. Jij bent ook mens. Je geeft het voorbeeld. Hiermee nodig je hen uit om hetzelfde te doen als ze vastlopen. Als projectteamleden hulp durven te vragen aan elkaar, komen problemen tijdig op tafel en kunnen projectteamleden elkaar helpen om het op te lossen. Dat maakt een projectteam veerkrachtig.
Dus als jij als projectmanager hulp vraagt aan je projectteamleden, help je hiermee niet alleen jezelf, maar versterk je ook nog je gehele projectteam.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties