projectcoaching

Een sparringpartner die jouw project snapt en die naast je staat 

wat mag je verwachten van projectcoaching?

Projectcoaching is een individueel traject gericht op jou als projectmanager. Je bepaalt zelf je doelen en ik begeleid je om de veranderingen te bereiken die je graag wilt realiseren.

Ik sta gedurende het programma naast je als coach, trainer en adviseur. Je hoeft het dus niet alleen te doen maar kunt leunen op iemand die het klappen van de zweep kent. Ik ben er voor praktisch advies over de aanpak van je project of ik ben je sparringpartner als je ergens vastloopt.

Het vak van projectmanagement leer je vooral door het zelf te doen in de praktijk en zelf door lastige situaties heen te gaan. Jij blijft dus in positie binnen je project en daarmee het aanspreekpunt voor bewoners, samenwerkingspartners of je interne organisatie. Ik begeleid je op de achtergrond, zodat het leren gemakkelijker en sneller gaat.

Ik ga altijd voor resultaat. Dat maakt dat ik betrokken ben bij jou en je project. Jij zit echter aan het stuur van je eigen proces en bepaalt het tempo waarin je stappen maakt.

Duurzame verandering is het uitgangspunt. Geen quick fixes, maar verandering van binnenuit die blijvend is.

Projectcoach werd ik niet zomaar.

Er gingen 15 jaren aan vooraf waarin ik zelf projectmanager was van maatschappelijke projecten. Van herstructureringen, renovaties tot maatschappelijk vastgoed. En van bewonersbedrijven tot sociale ondernemingen. Met veel energie werkte ik aan deze projecten. Dat ging niet vanzelf. Met vallen en opstaan kwam ik erachter hoe je dit soort projecten realiseert. Ik snap daarom jouw wereld van binnenuit.

Tegelijkertijd verslond ik al jaren alles op het gebied van (vrouwelijk) leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. Ik heb boeken vol gelezen over deze onderwerpen. Ik ben NLP Master, DISC-trainer, kijk systemisch en volgde trainingen bij coaches zoals Tony Robbins, People Unlimited en Aike Borghuis. En nog steeds laat ik mij ieder jaar bijscholen. Ik leer je alleen wat ik zelf heb toegepast en waarvan ik in de praktijk heb gezien en ervaren dat het werkt.  

Met de P8® Projectaanpak en het schrijven van mijn boek Projectmanagers geheimen heb ik een coachingsmethode ontwikkeld waarin mijn kennis en ervaring uit beide werelden samenkomt en toegankelijk is gemaakt voor jou als projectmanager.

Mijn belangrijkste doel is dat jij weer plezier krijgt in je project. Dan komen die resultaten vanzelf.  

Op het moment dat ik contact zocht met Mariëlle begon ik aan mijn eerste opdracht als projectleider voor een zorginstelling. Een nieuwe functie voor mij en een nieuwe functie binnen deze organisatie. Een grote klus met veel uitdagingen.

Ik benaderde Mariëlle vanwege haar ervaring. Ik had behoefte aan een onafhankelijk iemand die als een helikopter mee kon kijken naar het proces en voor mij als mentor kon fungeren.

Mariëlle is echt naast me gaan staan. Ze heeft zowel gekeken naar het proces binnen de organisatie als naar mij persoonlijk. Ze overziet wat er speelt, kijkt verder naar onderliggende problemen in de organisatie en laat je tot innovatieve oplossingen komen. Daarnaast heeft Mariëlle me ook persoonlijk aangestuurd uit mijn comfort-zone te komen. Ik ben als professional sterker gaan staan en heb in een snel tempo nieuwe vaardigheden aangeleerd waarvan ik niet wist dat ik ze in me had.

Niobe Rekkers

Het werkt echt als wij van buitenaf met een scherp oog en kritische blik bevraagd worden, dat helpt ons vooruit. En dat is wat Mariëlle bij mij doet. Mariëlle komt snel tot de kern: Wat is jouw opgave? Je positie? Wie of wat heb je nodig? Haar manier van bevraging en haar bevestiging naar mij over wat deugt, maakt dat ik snel tot de kern kom en exact weet hoe ik het vraagstuk kan en wil aanvliegen!

Maartje van der Lee, Buurtbinders

Waar bestaat projectcoaching uit? 

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
Voorbereiding

De resultaten van projectcoaching zijn afhankelijk van wat jij wil leren en jouw specifieke doelstellingen. Bij aanvang van het traject zullen we hier daarom uitgebreid aandacht aan besteden door middel van een aantal voorbereidende opdrachten. Je benoemt daarbij zowel projectinhoudelijke resultaten als resultaten die je wilt behalen in je persoonlijke groei. Zo kan ik er ook voor zorgen dat het traject aansluit op jouw specifieke wensen en jij de resultaten gaat behalen die je wilt bereiken.

 

Coachingsgesprekken

Coachingsgesprekken zijn individueel en vinden online of telefonisch plaats. Jij kunt de onderwerpen inbrengen die op dat moment spelen en mij alle vragen stellen die je hebt.

Naast de vooraf geplande coachingsgesprekken mag je mij altijd bellen om te sparren als je in de praktijk tegen lastige situaties aanloopt. 

Werksessies

De werksessies worden inhoudelijk aangepast op jouw specifieke doelstellingen. In de sessies komen de onderstaande thema’s aan bod;

1. Energielekken in beeld 

Vaak verliezen we onnodig veel energie in ons project. Met de P8® Projectaanpak kijken we naar wat energie kost in je project en zorgen we ervoor dat dat knelpunt aangepakt wordt. We verhogen het energieniveau zodat je project weer soepel gaat lopen.

2. Een aanpak maken voor je project

De snelste route naar meer stevigheid is weten dat je inhoudelijk de goede dingen doet. We ontwerpen daarom een aanpak voor je project(en) met behulp van de acht bouwstenen voor maatschappelijke projecten. Als je al een plan van aanpak hebt gemaakt, toetsen we je huidige plan aan de hand van de acht bouwstenen en scherpen we je plan aan.

3. Werken op een manier die bij jou past

Veel projectmanagers verliezen energie omdat ze werken op een manier die niet zo goed bij hen past. Met een online assessment achterhalen we je kwaliteiten en onderzoeken we hoe jij die ten volle kan gaan benutten bij het realiseren van jouw project. We kijken naar de samenstelling van je team en onderzoeken welke vorm van support jou tot de beste prestaties aanzet. Tot slot werken we aan het verhogen van je mentale veerkracht zodat jij vol kan houden. Ook als het even lastig is.

4. Realiseren en waarmaken

Deze sessies gaan over de fase waarin jij je plan gaat uitvoeren. Het stellen van doelen en hoe je je vervolgens committeert aan de te behalen resultaten komt aan bod. Daarnaast besteden we aandacht aan de verschillende communicatiestijlen, waardoor samenwerken met anderen makkelijker wordt. Ook gaan we aan de slag met vernieuwing en innovatie. Tot slot besteden we aandacht aan interventies waarmee je het energieniveau in je project kan verhogen (projectversnellers).

De werksessies zijn telkens een dagdeel en vinden plaats in de omgeving van Eindhoven. Welke thema’s exact aan bod komen, is afhankelijk van de duur van je traject. In het kennismakingsgesprek ontvang je hier specifieke informatie over.

Boek Projectmanagers geheimen

In dit boek wordt de P8® Projectaanpak uitgelegd. Het dient als achtergrondinformatie of voor zelfstudie. De oefeningen helpen je verder op weg om deze werkwijze in de praktijk toe te passen.

 

In onze zoektocht naar het zorgvuldig betrekken van inwoners bij het aardgasvrij maken van buurten heeft Mariëlle ons goed op weg geholpen in de werksessie met andere gemeenten en de aansluitende coachingsessies met ons eigen team. Zij wist met haar open houding en positieve insteek een impuls te geven aan ons team om met nog meer zelfverzekerdheid door te gaan met onze projecten.

Ik wens elk team deze fijne gesprekken met iemand als Mariëlle toe!

 Melle de Jong

De Buch | Adviseur Energietransitie

 

WANNEER KAN JE BEGINNEN?

De startdatum bepalen we samen in overleg.

Investering

Ik geloof niet in ‘overnight succes’ en daarom is de minimale duur als je met mij werkt zes maanden. Daarnaast is projectcoaching maatwerk. De prijs is afhankelijk van de duur van je traject. In een kennismakingsgesprek kijk ik samen met jou naar de resultaten die je wilt bereiken en zal ik je uitleggen hoe dit er voor je uit kan zien. Je ontvangt na ons gesprek mijn voorstel per e-mail zodat je het rustig na kan lezen. Voor een kennismakingsgesprek kan je me een berichtje sturen via WhatsApp (06-25534578) of een e-mailbericht info@demaatschappelijkeprojectmanager.nl. Ik neem dan binnen 2 dagen contact met je op om een afspraak te maken.

 Wij hebben Mariëlle ingeschakeld voor het maken van een ondernemingsplan en het verkrijgen van een financiering voor onze sociale onderneming. Ik heb vol vertrouwen op haar kennis gevaren. Het was spannend om alles los te laten. Er is een frisse wind door onze sociale onderneming gegaan, we zijn als team sterker geworden en uiteindelijk hebben we – na de nodige aanpassingen – de financiering gekregen die we wilden binnenhalen.

Lara Scot
Sûr Atelier | Founder

Mariëlle hanteert een persoonlijke en hartelijke benadering en is tegelijkertijd zakelijk en kritisch als het nodig is. De begeleiding heeft ons het volgende opgeleverd: duidelijkheid over de mogelijkheden om met horeca inkomsten te genereren, een professionele exploitatiebegroting, meer inzicht in de wijze waarop we de interne bedrijfsvoering kunnen organiseren en geloof in de mogelijkheden van onze vrijwilligers. 

Karin Trenkel
CultuurWerkplaats Tarwewijk | Directeur

Dit is wat projectcoaching je

kan opleveren

De resultaten zijn voor iedere klant anders. Sommigen klanten staan aan het begin van een nieuw project en ontwikkelen een aanpak voor dit project welke ze vervolgens gaan realiseren. Er zijn ook klanten die al langere tijd betrokken zijn bij een concreet project en gestuit zijn op een blokkade. Zij willen hierin een doorbraak realiseren door een andere aanpak te ontwikkelen.

Wat projectcoaching je in ieder geval oplevert:

  • Je gaat de resultaten bereiken die je in je project voor ogen hebt.
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen als het gaat om projectmanagement van maatschappelijke projecten. Je weet waar je mee bezig bent en laat je minder snel uit het veld slaan bij lastige situaties of tegenslagen.
  • Je leert werken met de P8® Projectaanpak, zodat je gaat zien waar je energie verliest in je project. Je begrijpt hierdoor beter waarom iets niet loopt in je project en weet wat te doen om dit te veranderen.
  • Je weet waar je goed in bent en gaat werken op een manier die bij je past waardoor het werk je minder energie kost.
  • Je gaat merken dat mensen waar je mee werkt makkelijker aanhaken en met je meedoen.
  • Je gaat effectiever werken waardoor je meer tijd over houdt voor andere activiteiten.
  • Je ervaart meer rust en plezier in je werk.
  • Je groeit naar een volgend professioneel niveau als projectmanager.

 

Voor wie is het groepsprogramma bedoeld?

Mijn klanten werken veelal als projectmanager aan maatschappelijke projecten voor gemeentes, corporaties en welzijnsorganisaties. Ze zijn ambitieus, ondernemend en willen impact maken. Het merendeel van mijn klanten zijn vrouwelijke ZZP-ers.
Ben jij als procesmanager, projectleider, trekker of initiatiefnemer betrokken bij een maatschappelijke organisatie, adviesbureau, aannemer, bewonersbedrijf of sociale onderneming, werk je in loondienst of ben je een man, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Wanneer ben ik een startende projectmanager?

Dit groepsprogramma is voor projectmanagers die net begonnen zijn met het vak of enkele jaren ervaring hebben.

Hoe groot is de groep?

De groep is maximaal 4 personen en gaat van start bij 2 inschrijvingen.

Hoeveel tijd kost het groepsprogramma?

Het idee is dat ik je begeleid terwijl je werkt aan je project, zodat het je geen extra tijd gaat kosten. Daarnaast gaan de projectmanagers die ik begeleid vaak effectiever werken, waardoor ze juist tijd besparen. Gemiddeld ben je 1 tot 2 uur per week bezig met het coachingstraject. De coachingssessies zijn om de twee weken, waardoor er tussen de sessies voldoende ruimte zit.

Hoe werkt dat online coaching?

We werken online met het programma Zoom. Coaching kan prima online, mits de veiligheid goed geborgd is.

Als je meer wilt weten weten over projectcoaching, dan kun je me een bericht sturen via Whatsapp (06-25534578) of een e-mail sturen via info@demaatschappelijkeprojectmanager.nl. Ik neem daarna contact met je op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. 

projectmanagers geheimen

het boek voor projectmanagers van maatschappelijke projecten dat je laat ontdekken hoe je je project weer leuk kan maken

Designed & developed by Dream Brand

Stuur me gerust een berichtje!