Hoe komt het nou toch dat je als vertegenwoordiger van de ‘sociale kant’ zo veel moeite moet doen om dit voor elkaar te krijgen?
Organisatieverandering
Dat komt omdat die manier van werken vaak nieuw is voor je organisatie. Naast je project werk je dus aan een stukje organisatieverandering. Als je je dat realiseert, dan is het ook best logisch dat je te maken hebt met weerstand, kritiek of onbegrip van je collega’s. Of in een mildere variant: dat jouw idee om bewoners of de wijk te betrekken gewoon genegeerd wordt. Dat ligt niet aan jou, maar hoort dus bij het veranderingsproces en het ontwikkelen van nieuwe manieren van werken.
Onzekerheid
Ondanks het feit dat je begrijpt dat dit ‘erbij hoort’, kan het soms knap lastig zijn als jouw boodschap niet doorkomt of je weer eens op flinke weerstand stuit. Het kan je onzeker maken, knagen aan je zelfvertrouwen of zelfs de lol in het werk ontnemen. Dat is zonde want daarmee wordt de stem van de mensen waar het over gaat nog steeds niet gehoord.
Challenge
Als jij in zo’n situatie zit, weet dan dat ik dat steuntje in je rug voor je kan zijn. Dat ik je kan helpen om de stevigheid te ontwikkelen die nodig is om invulling te kunnen geven aan de sociale kant van je project. Zodat je niet meer uit het veld laat slaan als je collega’s vol in de weerstand gaan en dat jij je met plezier blijft inzetten om bewoners een stem te geven in je projecten.
Hoe dat er uit ziet kan ik je vertellen in een vrijblijvend adviesgesprek. Je kan hiervoor een afspraak maken via de website. We delen eenzelfde missie en ik help je daar graag bij.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties