“Al tijdens de voorstelronde vlogen de vaktermen haar om de oren. Geen idee waar het allemaal over gaat. Hier hoor ik niet. Dit ben ik niet, schoot door haar hoofd. En ze voelde zichzelf klein worden.
Kennis en ervaring
Maya heeft een aantal stevige hobbels overwonnen in het leven. De kennis en ervaring die ze hiermee heeft opgedaan wil ze graag delen met anderen die in eenzelfde situatie zitten. Daarom volgt ze een opleiding tot jobcoach. Toen ze de eerste dag binnenkwam, zag ze dat haar groep voornamelijk bestond uit professionals, mensen die al langere tijd in het veld werkten bij gemeentes en reïntegratiebedrijven. Ze voelde direct dat zij anders was en voelde zich er niet bij horen.
‘De mens’
Later in de opleiding oefende de groep met het doen van intakes in tweetallen. Maya was klant, haar gesprekspartner de jobcoach. Het gesprek verliep stroef. Er was afstand. Geen menselijk contact. Maya raapte haar moed bij elkaar en zei: “Ik vind het echt niet fijn hoe je me benadert. Je maakt me heel klein”.
Haar gesprekspartner schrok. Ze had helemaal niet de bedoeling om dat te doen. Integendeel. Maar door de woorden die ze gebruikte, is dit wel wat er gebeurde. En samen oefenden ze net zo lang tot het wel goed ging.
Vanaf dat moment wist Maya wat haar bijdrage in deze groep was. Zij bracht “de mens” in. En door dit telkens in te brengen, maakte de groep grote sprongen en verbeterden zij in hoog tempo hun communicatievaardigheden.”
Anders
Waarom ik je dit verhaal vertel? Trekkers, initiatiefnemers en projectmanagers van maatschappelijke projecten brengen namelijk ook “de mens” in projecten. Of je nu als sociale onderneming samenwerkt met een gemeente of onderdeel bent van het projectteam dat werkt aan renovatie, jouw unieke bijdrage is “de mens”. En die rol is lastig. Ik weet dat velen van jullie het gevoel hebben dat je anders bent. Dat jouw hoofd anders werkt dan de mensen waar je mee samenwerkt. Dat je een andere taal spreekt. En vooral dat je vele malen sensitiever bent, waardoor je dingen ziet gebeuren die voor anderen niet zichtbaar zijn of te begrijpen zijn.
En dat je je hierdoor soms ook van je pad af laat sturen. Dat je twijfelt over de waarde van jouw inbreng als je verhaal weer eens niet begrepen of gehoord wordt. Dat je je soms klein laat maken en dan je mond houdt.
Groeiproces
Om “de mens” een plek te geven in je project is dan moed nodig. En geloof in jezelf. Dat is een groeiproces. Iets waarin je steeds beter kan worden. Ik hoop dat dit verhaal van Maya je inspireert om jezelf dit groeiproces te gunnen. Zodat jij steeds beter in staat bent om de mensen waar je mee werkt uit te dagen om gewone mensentaal te spreken, uit hun ivoren toren van beleid te halen of breder kan laten kijken dan alleen het bouwproces. En zo die mens echt een plek te geven in je project.
Als projectcoach kan ik je begeleiden in dit groeiproces. In mijn coachingsprogramma kom ik naast je staan en werk jij aan je ontwikkeling. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact met me op of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties