Ken je dat gevoel dat je project in cirkeltjes draait. Dat dezelfde verhalen binnen je project iedere keer terugkomen. Dat de knelpunten niet wezenlijk anders zijn dan toen je begon aan het project. Je weet dat je ergens iets niet goed doet.
Maar wat precies? Je krijgt er de vinger niet achter. Dat maakt je onzeker en je vraagt jezelf af: ‘Wat kan ik nu nog doen om toch grip op dit project te krijgen?’
Maatschappelijk project
Als deze situatie jou bekend voorkomt, dan komt wat waarschijnlijk omdat je de onderwaterwereld van je project te weinig aandacht geeft.
Je project is namelijk als een ijsberg. En zoals je weet is de top die je ziet, niet de hele ijsberg. Het grootste deel van die ijsberg bevindt zich namelijk onder water. Wat je boven water ziet, is je projectopdracht, je projectplan, de probleemdefinitie, een omgevingsanalyse, de organisatiestructuur van je project, je teamsamenstelling met taak- en rolverdelingen, een begroting, het communicatieplan of systemen om risico’s te beheersen.
Laat ik duidelijk zijn, deze tools en technieken zijn onmisbaar als je werkt aan projecten. Als je werkt in een professionele omgeving is dit de basis die je in de vingers moet hebben. Deze basis is alleen niet voldoende om je maatschappelijke project te laten slagen.
Onderwaterwereld
Er is namelijk ook een gedeelte van je project dat je niet direct kunt zien. Die zit onderwater, net als bij die ijsberg. Ondanks het feit dat je deze wereld niet ziet, voel je de aanwezigheid van deze wereld wel degelijk. Denk maar aan die keren dat …
- je moest samenwerken met iemand die je niet ligt;
- je geïrriteerd werd na een opmerking van je projectteamlid en je niet precies kon duiden waarom dat zo was;
- je gesprekspartner een andere taal spreekt of van een andere planeet lijkt te komen;
- je de agenda van die ander niet kende en niet wist wat voor hem belangrijk was;
- je eigenlijk niet zo goed voor je kon zien wat het eindresultaat moest gaan worden;
- of dat jij het wel zag, maar je projectteamleden er compleet iets anders van maakten dan wat jij bedoelde;
- je jezelf onzeker voelde;
- je bang was om fouten te maken;
- je opzag tegen de besluitvorming over je project;
- je echt even geen zin had om nog aan je project te werken en je toch door moest;
Ik kan nog wel even doorgaan….
Deze voorbeelden gaan over de onderwaterwereld van je project. Minder zichtbaar, maar we herkennen deze situaties allemaal. En we weten uit ervaring ook dat ze een grote invloed hebben op je project.
Beïnvloeden
Toch spenderen we vaak de meeste tijd aan de wereld boven water. In faseverslagen komen alle onderwerpen uit de wereld boven water aan bod. Veel opleidingen op het gebied van projectmanagement richten zich voornamelijk op de wereld boven water. Dat topje van die ijsberg dat boven water zit, maakt alleen slechts 20% van jouw gehele project uit.
Als ik je vertel dat die onderwaterwereld 80% van je project uitmaakt, dan kun jij zelf wel bedenken waar de grootste winst voor je project te behalen valt. Precies: in het begrijpen hoe die onderwaterwereld werkt, zodat je die kunt beïnvloeden.
P8® Projectaanpak
De P8® Projectaanpak gaat over die onderwaterwereld. In mijn boek Projectmanagers geheimen laat ik je aan de hand van acht bouwstenen kennis maken met de onderwaterwereld van je project en geef ik je concrete handvatten om er mee aan de slag te gaan. Waarom? Omdat ik er geloof in heb dat als meer projectmanagers kennis hebben van deze wereld en de vaardigheden ontwikkelen om die onderwaterwereld te beïnvloeden, we sneller en met meer plezier onze maatschappelijke projecten kunnen realiseren.
Bestel Projectmanagers geheimen daarom via www.marielledegroot.nl/projectmanagersgeheimen.
Als je het boek liever koopt in de winkel ondersteun dan je lokale boekhandel of bestel het online bij sociale onderneming Youbedo.
Veel plezier met je duik onder water!
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties