Je project vraagt veel van je.
Je voelt je verantwoordelijk.
Werkt nog een avond door.
Met resultaat.
Maar eerlijk is eerlijk, het is zwaar.
En je voelt je er regelmatig alleen voor staan.

Herkenbaar? Waarschijnlijk ben je dan één ding vergeten te organiseren, namelijk de steun voor jezelf.

Je bent niet de enige. Ook ik deed lange tijd bijna alles alleen. In onderstaand verhaal laat ik je zien wat dat met mij deed.

Steun voor jezelf

Ik was al enkele jaren bezig om een sociale onderneming van de grond te krijgen. Tegenslag na tegenslag kwam op mijn pad.

Gedoe met de mensen die voor de onderneming werkten: op mijn bordje. Financiële problemen: mijn bankrekening ging eraan. Als het team het spannend vond, was ik een steunpilaar voor hen. Ik vergat alleen één persoon… mijzelf.

Ik voelde me verantwoordelijk en zorgde voor de onderneming en de mensen die erbij betrokken waren. Ik hield mijzelf groot. Vroeg niet om de steun die nodig was om deze lastige klus te klaren. Verborg mijn eigen kwetsbaarheid.

Er waren weinig mensen die zich om mij bekommerden en bij wie ik terecht kon met mijn hele verhaal. Natuurlijk waren er mensen die met me meedachten. Die me aanmoedigden om door te gaan. Dat was fijn. Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen. 

Wat ik alleen niet had geregeld, waren mensen waar ik terecht kon met mijn twijfels en angsten. Waar ik mijn tegenzin om hier nog aan te werken kon uiten. Ik keek wel uit: als ik dat zou tonen, zou alles instorten… dacht ik. Dus ik ging koppig door.

Ik kan je een ding vertellen: ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld als in die periode.

Dat veranderde pas toen ik me realiseerde dat ik ook steun nodig had. Ik ging bij de andere teamleden delen wat er in mij speelde.

Mijn taken bleven hetzelfde en de problemen waren even groot, maar mijn gevoel over mijn project werd compleet anders. Het werd vele malen minder zwaar, omdat ik me gesteund voelde door het team dat werkte aan deze opgave.

Steun is daarom een van de zes bouwstenen van de Cirkel van energetisch projectmanagement.

Dus als jij het gevoel hebt dat je er alleen voor staat in je project, ga op zoek naar mensen die jou kunnen steunen. Je hoeft het namelijk echt niet alleen te kunnen of alleen te doen!

 

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!