Je ziet op tegen een bijeenkomst.
Kan het niet een ander keertje?
Of nog beter: kan het niet gewoon zonder mij?

Je voelt je niet zo lekker.
Buikpijn en zenuwen.
Dat soort gedoe.
Je geeft jezelf op je kop dat je dit soort gevoelens hebt.
Dat is met jouw ervaring toch echt niet nodig, zeg je tegen jezelf.

Angst heeft een functie

Komt dat je bekend voor?
Weet dan dat angst een functie heeft. Angst nodigt je uit tot het doen van de voorbereidingen die nodig zijn om te kunnen presteren.  

Geloof me, voor iedere workshop die ik begeleid, voel ik flink wat spanning in mijn lijf. En het is niet zo dat ik dat nog nooit gedaan heb. Integendeel. Ik heb de vlieguren er echt wel op zitten. Toch heb ik nog steeds de neiging om vlak voor zo’n bijeenkomst af te zeggen. Je bent dus echt niet de enige die dit gevoel kent.

Na al die jaren weet ik dat zodra ik voor de groep sta, die angst direct verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dat ik geniet, speel met de zaal en dat na afloop de energie uit mijn oren spuit. Die positieve ervaringen zijn onvoldoende om zonder zenuwen de volgende bijeenkomst in te gaan.

Worstelen met je angst is onderdeel van een goede voorbereiding

Dat kan ook niet: een potje worstelen met mijn angst is namelijk een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding. Die angst heb ik aan te kijken. Daar mee te zijn. En mijzelf te vertellen dat dat ik helemaal ok ben: ook als ik angst voel. Zo steun ik mijzelf. Pas als dat gebeurd is, kan ik voorbij mijn angst komen. Dan ben ik in staat om me te verbinden met mijzelf en me vervolgens te openen naar de groep. Op die manier ontstaat er verbinding en kan ik het spel spelen waar ik zo van geniet.

Dus als jij regelmatig angst ervaart voor een bijeenkomst, dan is dat geen teken van zwakte. Integendeel: het is een aanmoediging om je eerst met jezelf te verbinden, zodat je daarna in staat bent om met de groep te werken.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!