Ken je dat gevoel dat die week overvol is? Dat je structureel tijd te kort komt? Of dat je eigenlijk niet toekomt aan de dingen die je echt belangrijk vindt en te weinig rust ervaart?

Waarschijnlijk wil je dan te veel in een week. Om met plezier te kunnen werken aan projecten, is het belangrijk dat er balans in je werkweek zit. Met voldoende ruimte voor je projecten en voldoende tijd voor jezelf. Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar?

Een fictief weekschema 

Wat mij helpt is het maken van een fictief weekschema. Ik zet alles wat ik wil doen in een week onder elkaar. Het hele rijtje komt voorbij: projecten draaien, reistijd, schrijven, financiën, het huishouden, fluitles en tijd om hiervoor te oefenen, werkzaamheden voor de zeezeilvereniging, ochtendroutines tot aan het halen en brengen van de kinderen. Ook me time en tijd met mijn man zijn onderdeel van dit overzicht. Per activiteit schrijf ik vervolgens op hoeveel tijd ik daaraan besteed.

Daarnaast bepaal ik hoeveel tijd ik wil slapen. Omdat mijn prestaties aanzienlijk kelderen als ik minder dan 8 uur per nacht slaap, heb ik op werkdagen ruimte in mijn weekschema tussen 6:00 en 22:00 uur voor activiteiten.

Uitbesteden

Vervolgens ga ik boven de lijst met activiteiten hangen en stel mijzelf de volgende twee vragen: Wat voelt licht? En wat voelt zwaar? Het antwoord op die laatste vraag zijn de activiteiten die mij energie kosten. Die breng ik zo veel als mogelijk bij anderen onder. Zo doet mijn zoon Toon de schoonmaak bij ons in huis in ruil voor een zakcentje, plaatst mijn assistente Amy mijn blogs en heb ik de financiën van mijn bedrijf buiten de deur gezet.

De ideale weekplanning

Tot slot plaats ik de activiteiten in de uren die beschikbaar zijn.  Door in beeld te brengen wat ik zakelijk en privé allemaal wil en dit in een weekplanning te plaatsen, zie ik meestal direct waarom die week zo vol is. En kom ik erachter dat mijn week minder uren heeft dan ik als rasoptimist altijd denk. Tijd om te schrappen of om nog meer bij anderen onder te brengen, zodat er ook nog tijd voor mijzelf overblijft. Net zo lang tot ik het gevoel heb dat het klopt.

Een helder beeld

Ik doe deze oefening twee keer per jaar of op momenten dat er grote wijzigingen zijn in mijn activiteiten. Hoewel mijn werkelijke weken er natuurlijk anders uit zien dan het fictieve schema, geeft het mij een helder beeld of dat wat ik wil doen ook haalbaar is. Of ik daarmee mijn werkweek organiseer op de manier zoals die voor mij goed voelt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!