Ik heb gesprekken gevoerd over mijn project. Vervolgens wil ik mijn inzichten delen met mijn collega’s en heeft niemand tijd voor me. Alles lijkt belangrijker dan de verhalen waar ik mee kom. Dat doet wat met mij als projectleider. Ik krijg al snel het gevoel dat ze mij en mijn project niet serieus nemen.

Uitwisselen van beelden

Het frustreert mij ook, omdat ik weet hoe belangrijk het is dat we allemaal hetzelfde plaatje in ons hoofd hebben van waar we naar toe werken. Als die beelden namelijk maar iets van elkaar verschillen, zijn we bij de uitwerking heel veel tijd en energie kwijt aan discussies die worden veroorzaakt doordat we de wereld allebei net een beetje anders zagen.

Hoe komt het nou dat het in de praktijk zo lastig is om ruimte te maken voor het uitwisselen van beelden, terwijl we allemaal in de praktijk ervaren hoe belangrijk dat is?

Vertragen

De oorzaak is dat je moet vertragen om beelden te kunnen uitwisselen. Hiervoor is concentratie nodig en het vraagt van de deelnemers dat ze zich openstellen voor een ander. Juist die beweging is lastig te maken als de agenda van de vergadering overvol zit en er nog een paar deadlines in je nek hijgen. Mijn collega’s zitten in de actiestand. Die actiestand is heel handig om tempo te maken en resultaten te kunnen boeken, maar helpt ons niet bij het vormen van een gedeelde visie. Het is dus niet dat mijn collega’s niet willen luisteren. Het lukt ze gewoon niet omdat de juiste setting ontbreekt.

Uit de actiestand

Maar hoe krijg ik mijn collega’s dan uit die actiestand? Dat doe ik door een apart overleg te organiseren met slechts één onderwerp. Zeker als iedereen erg druk is vraagt het wat lef om die tijd gewoon te claimen, maar zo organiseer ik een setting die wel werkt en bespaar ik mijzelf een heleboel onnodige frustratie.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!