Heb je in je project wel eens te maken met een van deze situaties?

Maatschappelijke projecten

  • Je zit tussen twee vuren. Aan de ene kant de bewoners en aan de andere kant je eigen organisatie. De bewoners scharen je bij de ‘tegenpartij’ en geloven niet dat jij voor hun belangen opkomt. Die gesprekken verlopen dan ook moeizaam en vreten jouw energie.
  • Jij bent al weken lekker bezig samen met bewoners en de andere partijen uit de wijk. Jij hebt voor je gevoel dan ook echt een goede aanpak bedacht. Als je het plan intern bespreekt, zien je collega’s alleen maar beren op de weg. Ze zijn bang dat het mis gaat en zien je aanpak niet zitten. Daar had je niet op gerekend. Wat nu?
  • Jij bent een gevoelsmens. Je hebt behoefte aan het echte gesprek om je veilig te voelen en te kunnen presteren. En aan een leidinggevende die je begrijpt en aanmoedigt. Je leidinggevende is echter meer van de structuur. Jullie zitten niet op dezelfde golflengte. En alles wat hij zegt komt als bomharde kritiek binnen.
  • Je opdrachtgever stuurt op het laatste moment bij. Zonder met jou, als projectleider, af te stemmen. Je voelt je in je hemd staan bij de mensen waarmee je samenwerkt. Woedend ben je. En diep van binnen voel je je onveilig, omdat je nooit weet wanneer je het goed doet.
  • Je kan nog geen resultaten laten zien in je project. Intussen blijft je projectteam maar praten en wordt er weinig gedaan. Je krijgt steeds meer commentaar vanuit je eigen organisatie die nu toch echt wil zien dat er resultaten komen. ‘s Nachts lig jij te piekeren: “Hoe krijg je toch beweging in die club?’.
  • Terwijl jij hele duidelijke afspraken gemaakt hebt, laat je team steken vallen. De tijd dringt. Dus spring je maar weer in het gat dat is ontstaan en trekt nog even door om het op te lossen. En je baalt, want je vrije avond gaat er weer eens aan.

Het hoort er gewoon bij

Je bent niet de enige die dit meemaakt. En je bent ook niet de enige die hierover zwijgt. Bij anderen lijkt dit allemaal niet te spelen. Het zal daarom wel aan jou liggen, denk je dan en je houdt je mond. En hoe vaak heb jij al niet gedacht: “Kop op, niet zeuren, het hoort er gewoon bij?” Of zeg je tegen jezelf dat je niet zo gevoelig moet zijn en gewoon een beetje harder moet worden? Het voelt niet goed en je bent niet blij met de situatie. En toch slik je in wat er echt speelt en gaat moedig door.

Enthousiasme

Intussen doet het wel wat met je als mens. Je gaat nog harder aan de slag om alsnog voor elkaar te krijgen wat je voor ogen had. Zo hard, dat er van je privéleven weinig overblijft. Of je wordt onzeker en voorzichtig in je acties. Juist op een moment dat je eigenlijk stevig zou moeten doorpakken. Of je voelt je er compleet alleen voor staan, zonder steun van je organisatie, leidinggevende of projectteam. En hoewel jij net als al die anderen vol enthousiasme aan de klus begonnen bent, is er op dit moment weinig meer over van dat enthousiasme.

Jouw rol als projectmanager

En dat snap ik. Zelf heb ik jaren in jouw schoenen gestaan en ik weet hoe je je kan voelen in je rol als projectmanager. Ik weet hoe klein je je soms voelt en hoe je soms het liefste het bijltje erbij neer wilt gooien. Zal ik je eens een geheim vertellen? Hoe lastig je project ook is, het is niet zo dat dit er nu eenmaal bij hoort. Je hoeft je echt niet zo te voelen door dit gedoe. Je hoeft je niet te schamen als jij steun van je organisatie verwacht. Je mag jezelf gewoon serieus nemen en het anders willen. Zelfs al heb je op dit moment nog geen flauw idee hoe je dat voor elkaar kan krijgen.

Steviger in je schoenen

Het belangrijkste is dat je je realiseert dat het ook anders kan. En dat ik je daarbij kan helpen. Dus loop jij op dit moment te worstelen met je project en wil je dit veranderen, maak dan een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek. Dan kijken we samen hoe jij steviger in je projectmanagersschoenen kan komen staan, zodat je je project weer leuk gaat vinden en alles wat gemakkelijker gaat. Je bent van harte welkom!

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!