Het projectplan dat voor je ligt, ziet er logisch uit. Alle stappen staan er keurig in. Toch voel je op je klompen aan dat het je niet gaat helpen om de sociaal-maatschappelijke kant van je project vorm te geven.

Het blauwe plan

Dat klopt. Dat komt omdat maatschappelijke projecten iets anders nodig hebben dan een ‘blauw plan’. Maatschappelijke projecten pakken we vaak aan op een manier zoals we die vanuit technische projecten gewend zijn.
Planmatig. Gestructureerd. Het zogenaamde ‘blauwe plan’.

Sociaal-maatschappelijke component

Dit soort projecten kennen ook een gedeelte dat zich minder goed laat vatten in een ‘blauw plan’. Dat is de sociaal-maatschappelijke component. Die gaat over participatie van bewoners of het bereiken van sociale doelstellingen. Bewoners zijn namelijk niet planbaar en gestructureerd. Ze zijn eerder onvoorspelbaar. Dat vraagt om een open mind van het team. Onderzoeken en experimenteren. Een leidraad helpt je daarbij, maar uiteindelijk blijkt in de praktijk pas of dat wat je doet werkt.

Laat mij mijn gang maar gaan

Ik heb zelf jaren geworsteld om uit te leggen hoe ik die sociaal-maatschappelijke kant van mijn project vorm gaf. Veel koffie drinken en praten met mensen. Mensen echt horen. Verbindingen leggen. Er achter komen waardoor mensen met je mee gaan doen. Het werkt in de praktijk, maar het was alleen zo lastig om uit te leggen wat ik nou precies deed. En ‘Laat mij mijn gang maar gaan’, roept bij de meeste opdrachtgevers nu eenmaal niet echt vertrouwen op.

P8® Projectaanpak

Dus heb ik mijzelf en 30 projectmanagers onder de loep genomen en gekeken hoe ze dat nou precies doen. Hieruit is de P8® Projectaanpak ontstaan. Het legt je uit waar je op moet letten als je een plan maakt voor de sociaal-maatschappelijke kant van je project. Het maakt het helderder en uitlegbaar wat je nu op je onderbuikgevoel al doet.

De aanpak geeft je dus grip op wat je zelf aan het doen bent en maakt dat communicabel doordat je het in een strategie en een plan giet. Dat maakt de communicatie met de techneuten en je opdrachtgever een stuk eenvoudiger. Die snappen eindelijk wat je aan het doen bent. En dat geeft jou meteen de gelegenheid om  duidelijk te maken wat je daarvoor nodig hebt.

Wil je weten hoe de P8® Projectaanpak jou verder kan helpen? Stuur een mailtje naar info@demaatschappelijkeprojectmanager.nl. Ik kijk graag naar jouw opgave en leg je vervolgens graag uit hoe deze aanpak jou verder kan helpen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!