Een nieuwe opdrachtgever. En wat voor een. Iemand van de korte route. De kortste route tussen twee punten is een rechte lijn, welteverstaan. En jij hebt de eer om daarmee samen te werken. 

Je hebt er helemaal geen zin in. Jij bent zo niet. Jij bent meer van de mens. Overleggen en laveren past meer bij jou. 

Je vraagt jezelf af hoe je ooit op een normale manier samen door één deur kan. Dat lijkt vooralsnog een onmogelijke opgave. Jullie zijn zo verschillend. Bovendien is hij je opdrachtgever. Dus je hebt het er als projectmanager maar mee te doen, denk je.

Aan de juiste knoppen draaien

Als jij in zo’n situatie zit, weet dan dat de situatie niet per definitie uitzichtloos is. Je hoeft je project niet terug te geven. Of je lijdzaam te schikken in de situatie. Er zijn namelijk nog vele knoppen waar je aan kan draaien.  

De meeste projectmanagers kennen de knoppen waar je aan kan draaien echter niet, om een samenwerking zo te veranderen dat jij er vrolijk van wordt. Hierdoor denken ze dat ze het ermee moeten doen. Het is dan ook niet gek dat ze zich in zo’n situatie machteloos voelen.  

Samenwerkingsrelatie

Je hebt (vaak) geen invloed op wie je opdrachtgever wordt. Je hebt echter wel invloed op de manier waarop jullie samenwerking zich ontwikkelt. Jij bent namelijk 50% van die samenwerkingsrelatie. Een opdrachtgever voelt dat ook. Opdrachtgevers zeggen niet voor niets dat de keuze van de projectmanager vaak het meest spannende onderdeel van het project is.  

Als jij van het overleggen en laveren bent, is de kans groot dat je het lastig vindt om jezelf uit te spreken over hoe jij wilt werken. Hierdoor houd je je mond en is de kans groot dat de opdrachtgever de toon zet in jullie samenwerking. 

Dat kan ook anders. Door tijdens het kennismakingsgesprek het verschil in manier van werken tussen jou en je projectmanager te benoemen en op tafel te leggen. Wat heb jij nodig van je opdrachtgever om je werk goed te kunnen doen? En wat heeft je opdrachtgever van jou nodig om te weten dat hij op koers blijft? Vaak levert zo’n gesprek al veel meer verbinding op. 

Spreek jezelf uit

Dus als jij wordt geconfronteerd met een onmogelijke opdrachtgever, weet dan dat jij nog alle ruimte hebt om er een fijne samenwerking van te maken. Niet door jezelf aan te passen, maar door jezelf uit te spreken over hoe jij wilt werken en wat je daarin van je opdrachtgever nodig hebt. Zo is er veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht denkt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!