Je vervult binnen jouw projectteam een belangrijke rol.
Een taak waar je goed in bent. Alleen vind je hem niet leuk om te doen.
Eerlijk gezegd heb je er een bloedhekel aan. Toch lijken die taken altijd naar je toe te komen. Je bent er immers zo goed in. 

Als jij vastzit in zo’n situaties, dan word je waarschijnlijk gevangen gehouden in je zone of excellence. 

The Big Leap

In het boek The Big Leap (Waag de sprong) van Gay Hendricks wordt dit uitgelegd. In de zone of excellence werk je aan taken die je beter doet dan anderen. Er zijn maar weinig mensen die deze taak net zo goed kunnen als jij.  

Er is echter ook nog een ander gebied: je zone of genius.
Dat is het gebied waar jij in uitblinkt en waarin je extreem veel beter bent dan anderen. Dit is ook het gebied waar je de passie voelt voor wat je doet. En waar je  van binnen de drive voelt om er steeds beter in te worden. 

Zone of excellence

Wat er vaak gebeurt is dat je gevraagd wordt om taken uit te voeren waarin je in je zone of excellence opereert. Je omgeving herkent direct dat je ergens talent voor hebt. Je krijgt dan ook steeds de taken op je bordje waar je goed in bent. Taken die je goed kan, maar waar je geen of weinig passie voor hebt. 

Zelf heb ik lange tijd in mijn zone of excellence gewerkt. Binnen mijn sociale ondernemingen was ik verantwoordelijk voor de financiële kant van de organisatie. Het bijzondere is dat ik daar van nature niet goed in ben. Ik heb dat geleerd door eerst alle fouten te maken die je maar kunt maken. Hierdoor ben ik er beter in geworden dan veel mensen om mij heen.

Toch krijg ik bij een vraag over een begroting die ik heb gemaakt, nog steeds kramp in mijn buik. Dan moet ik over een hobbel heen om het probleem op te lossen. Dat is vreemd, want ik heb al duizend keer die vraagstukken opgelost en eigenlijk zou het, gezien het aantal uren dat ik met dit onderwerp bezig ben geweest, als vanzelf moeten gaan.

Dat is een teken dat ik niet in mijn zone of genius werk. En als ik eerlijk ben kosten deze taken mij energie. Ze gaan immers niet vanzelf.

Zone of genius 

Hoe anders is dat als ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling. Ik kan daar eindeloos mee bezig zijn. Altijd weer schaven en verbeteren. Dat vind ik alleen maar leuk. Dat is typerend voor die zone of genius.  

Als je twijfelt of je in jouw zone of genius of jouw zone of excellence werkt, stel jezelf dan eens de volgende vragen: 

  • Zou je er de hele dag mee bezig kunnen zijn met een grote glimlach op je gezicht?
  • Levert het ideeën, activiteiten en uitdagingen op waar je je bed voor uit springt in de ochtend?
  • Gaat het je zo gemakkelijk af dat het voor jou niet voelt als werk, maar dat het gewoon plezierig voor je is om te doen?
  • Geef het je voldoening om hiermee bezig te zijn, los van het feit of het voor anderen waardevol is?
  • Kan je hiermee iets bijdragen wat anderen niet te bieden hebben?

Beantwoord je de bovenstaande vragen allemaal met ‘ja’ dan heb je je waarschijnlijk je zone of genius gevonden. Als dan niet zo is, werk je waarschijnlijk vanuit je zone of excellence. 

Dus als jij taken naar je toegeschoven krijgt waar je wel goed in bent, maar die je niet leuk vindt, denk er dan over na of je dit wel wilt doen. Onderzoek voor jezelf vanuit welk gebied je werkt: je zone of excellence of je zone of genius.

Dat maakt namelijk een wereld van verschil in hoeveel plezier jij beleeft aan je project.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!