Moedeloos en gefrustreerd werd de projectmanager die ik begeleidde. “We praten hier nu al zo lang over. Hoe zorg ik ervoor dat we eindelijk eens aan de slag gaan?”  Het project zit muurvast. Alles hangt met elkaar samen. Niemand durft een stap te zetten. Het project lijkt wel vast te zitten in een soort gordiaanse knoop.

De eerste stap 

Resultaten kan je alleen maar boeken als je de eerste stap zet en gaat doen. Toch merken veel projectmanagers dat het niet meevalt om dit voor elkaar te krijgen. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat we grip proberen te krijgen op alle onzekerheden, voordat we gaan beginnen.

Gaat dit wel werken? Bereiken we wel wat we voor ogen hebben? Kunnen we dit wel? Maar wat als dit of dat gebeurt? En vervolgens plannen we de volgende vergadering in om samen met het team nog een keer harder na te denken. In de hoop dat dat onzekere gevoel verdwijnt.

Vaak gebeurt het omgekeerde. Je krijgt nog meer risico’s in beeld. Of ziet nog beter dat alles met elkaar samenhangt. En de gordiaanse knoop begint steeds vaster te zitten. Logisch dat je zo niet meer vooruitkomt.

Ontwarren van de knoop

Gordiaanse knopen kan je ontwarren. Een manier om hieruit te komen, is te accepteren dat je geen idee hebt wat er gaat gebeuren. Accepteren dat je niet weet of je aanpak gaat lukken. Stoppen dus met het bestrijden van de onzekerheid. Omarmen dat je het niet weet en dat veel onzeker is. 

Ik vertel mijn projectteamleden in zo’n situatie het volgende:

Niemand weet hoe we dit moeten aanpakken. Ik ook niet. Alleen door te doen in de praktijk komen we er achter wat werkt en wat niet. We gaan samen ontdekken hoe het moet.
Als route A niet werkt, gaan we door naar B, C, D, E… tot en met Z. Net zo lang tot we ontdekken wat werkt. Dat betekent dat we fouten gaan maken. Hoe meer fouten we maken, hoe sneller we er achter komen wat werkt.
Als we geen fouten maken (of heel weinig) leren we niet (of te langzaam).
Ja, experimenteren en fouten maken is doodeng en voelt ongemakkelijk. Daar gaan we elkaar bij helpen.

Vervolgens laat ik het team alle energie richten op het nemen van een eerste stap. Het pad wordt immers vaak pas zichtbaar, zodra je er op gaat lopen. Bedenk een doel wat te overzien is, zoals een eerste bijeenkomst met bewoners waarin je uitlegt dat je samen met hen de zoektocht aan wilt gaan. Het maken van een proefwoning of een kleinschalig evenement. Bedenk samen hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Met de kennis en ervaring die je opdoet, bepaal je vervolgens een nieuw te overzien doel en neem je de  volgende stap op dezelfde manier.

Zo ontwar je de gordiaanse knoop en kom je steeds een stapje verder.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!