Heb jij altijd tijd te kort? Ligt er meer op je bordje dan je weg kan werken? En vult die lijst met acties zich aan de onderzijde weer net zo snel aan, als dat je hem aan de bovenzijde hebt weggewerkt?

Is dat herkenbaar voor je? Dan ben je waarschijnlijk die resultaatgerichte projectmanager die in korte tijd bergen werk kan verzetten. Iemand die veel voor elkaar krijgt.

Tijd tekort

Diezelfde eigenschap kan je soms echter behoorlijk in de weg zitten. Waarschijnlijk zie jij vaak binnen enkele seconden welke stappen genomen moeten worden om resultaten te bereiken. Hierdoor lijken problemen voor jou eenvoudig oplosbaar. Gewoon een kwestie van even doen. En voor je het weet roep je dan ook: ‘kom maar op, dat regelen we even.’ Herken je dan ook dat vervolgens blijkt dat je schromelijk hebt onderschat hoeveel tijd het werkelijk kost om de resultaten te boeken die je voor ogen had? Je resultaatgerichtheid maakt dat voor jou een probleem al bijna als opgelost voelt, terwijl er nog behoorlijk wat tijd en energie in gestoken moet worden om het werkelijk op te lossen. Geen wonder dus dat je tijd tekortkomt.

Verlangen naar rust en ruimte

Ik heb zolang als ik mij kan heugen al het gevoel dat ik te veel op mijn bordje neem. Dat ik nooit afkrijg wat ik graag af zou willen hebben. Mijn man roept wel eens gekscherend: “Als de agenda leeg dreigt te raken, bedenk je gewoon nieuwe doelen en acties”. Eigenlijk heeft hij daarin wel gelijk: het is een gewoonte geworden.

Diep van binnen was ik eigenlijk stik jaloers op al die mensen die ongegeneerd een middag vrij namen of ’s avonds niks deden. Dat wilde ik ook. Maar toch was ik altijd weer aan het werk. Een verlangen naar meer rust en ruimte alleen, was blijkbaar niet voldoende om te veranderen.

Schuldgevoel

Er was nog iets anders dat de verandering dwarsboomde. Namelijk een ongemakkelijk schuldgevoel dat me bestraffend toesprak in te trant van “hoezo kom jij niet in actie, terwijl jij het probleem kan oplossen?’ of ”straks loopt het helemaal mis omdat jij niet op tijd handelt!”. Een zacht fluisterende stem binnen in mij die in staat bleek om met harde hand een verandering, die ik zelf echt graag wilde, tegen te houden. Pas toen ik de impact van die interne stem doorkreeg en hiermee om leerde gaan, kwam er verandering. Ik kon mezelf toestaan om meer ruimte te maken voor mijzelf, sprong zelf niet meer in de gaten die ontstonden en ik zei nee.

Je interne stem

Dus als jij tijd tekort komt en tegelijkertijd een verlangen hebt om meer ruimte voor jezelf te hebben, ga dan eens op zoek naar welke interne stem bij jou de boel saboteert. Ik ben benieuwd wat die je vertelt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!