Je geeft in een vergadering aan wat jij belangrijk vindt vanuit het perspectief van de bewoners. Vervolgens lijkt het wel of wat jij zegt er totaal niet toe doet. Alsof het niet belangrijk is. Je voelt jezelf klein worden en houd daarna je mond.

Spreek dezelfde taal

Jij weet ook wel dat je geen flauwekul verkondigt. Klanttevredenheid en bewonersparticipatie staan immers hoog op de agenda van je organisatie. Maar hoe komt het nou toch dat als jij over een onderwerp begint dat voor bewoners zo belangrijk is, je projectteam het liever opzij schuift. Dat komt omdat je projectteam een andere taal spreekt.

Spreek je dezelfde taal en gebruik je dezelfde soort woorden, dan herken je elkaar. Dan hoor je elkaar. Dan versta je elkaar. En dan kan je samen nadenken over passende oplossingen.

Bewonersparticipatie

Jij bent die taal van bewoners machtig. Als ze roepen ‘bewonersparticipatie’ dan poppen er waarschijnlijk allemaal beelden bij je op over hoe je dat aan wilt pakken. Jij snapt bovendien ook nog eens het bouwproces, dus jij ziet mogelijkheden en oplossingsrichtingen om bewoners een plek te geven in het project.

Jouw collega die vooral de taal van het bouwproces spreekt heeft zich veel minder ontwikkeld in de taal van ‘bewoners”. Dat is de reden waarom projectteams vaak zeggen dat ze bewonersparticipatie of klanttevredenheid belangrijk vinden en vervolgens gewoon doorgaan met de werkwijze die ze altijd hanteren.

Mens en bewoner

Gelukkig zijn je projectteamleden zelf ook mens en bewoner. En als ze denken vanuit die rol, komen er soms hele andere antwoorden. Dat kan jij benutten. Bijvoorbeeld door het stellen van de vraag: “Zou je dat thuis ook zo doen?” Dat doet soms wonderen.

Hoe herinner jij je collega’s er aan dat ze zelf ook mens en bewoner zijn?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!