Mijn agenda was altijd overvol. Ik wilde graag meer rust en ruimte.  “Hoe maak ik meer tijd voor mijzelf?’, met die vraag liep ik lange tijd rond. Daar heb ik eindeloos veel antwoorden op gedicht.

Tot ik erachter kwam dat het stellen van die ene vraag, het eigenlijke probleem was waardoor er geen oplossing kwam.

Hoe maak ik meer tijd voor mijzelf?

De vraag ‘Hoe maak ik meer tijd voor mijzelf?’ reduceerde mijn vraagstuk namelijk tot een planningsopgave. Een opgave die ik met mijn hoofd kon oplossen. Dan ging ik kijken waar ik kon strepen in mijn agenda. Ik haalde dus iets weg, maar was niet bezig met het creëren van wat ik graag wilde. Logisch dat die acties me vaak weinig opleverde of dat de resultaten niet blijvend van aard waren.

Hoe wil ik mijzelf voelen?

Met hulp van een coach veranderde ik de vraag in ‘Hoe wil ik mijzelf voelen?’ Door het stellen van die vraag wordt duidelijk waar ik behoefte aan heb. Ik werk dan van binnen naar buiten. Als ik me voor kan stellen hoe ik me wil voelen, geeft dat vaak direct een aantal oplossingen voor de manier waarop ik dat voor elkaar kan krijgen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Soms voel ik een enorme druk om een projectvoorstel af te ronden. Ik ben dan de teksten aan het afraffelen en voel me gefrustreerd. De teksten zijn dan net niet raak of sluiten niet goed aan bij degene die het gaat lezen. Als ik mijzelf de vraag stel: ‘Hoe wil ik mijzelf voelen?’, volgen er antwoorden zoals: ‘focus’ of ‘rust in mijn hoofd’. Meestal doemt dan een beeld op van een wandelingetje met wat frisse lucht waarin ik even kan mijmeren. Als ik aan een projectvoorstel schrijf dat af moet, gun ik mijzelf dat vaak niet. Dan heb ik de neiging om gewoon door te gaan, want het moet immers af.

Door deze vraag te stellen, word ik me bewust van wat ik nodig heb om deze taak goed te kunnen volbrengen. Ik kom even los van waar ik mee bezig ben en kan ruimte maken om het anders te doen. En daarmee komt direct de ontspanning en het plezier in het werken aan het projectvoorstel terug.

Een eenvoudige vraag, maar met een antwoord dat een groot verschil betekent in hoe ik mijn dag beleef. Hoe wil jij jezelf voelen?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!