Je project is niet makkelijk. Je moet je wilskracht meer dan eens aanspreken om het project tot een goed einde te brengen. Dapper bijt je op je tanden: nog even volhouden. Het is bijna weekend. Dan kan je weer bijtanken.

Voor veel vrouwelijke projectmanagers is dit de realiteit. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat ze zich voegen naar het beeld dat ze hebben van hoe een projectmanager zich hoort te gedragen. Ze zijn te weinig zichzelf bij het managen van hun project.

Mannenwereld

Als ik met deze vrouwen meedenk over hoe dit anders kan, hoor ik regelmatig:
 “Dat ga ik echt niet doen. Ik werk in een mannenwereld hoor.” Ze denken dat als ze succesvol willen zijn in deze omgeving, ze hetzelfde gedrag moeten vertonen als hun mannelijke collega’s. Kopiëren dus wat ze zien in hun omgeving.

Dit gedrag past van nature niet zo goed bij ze. Geen wonder dus dat het zwaar voelt.

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten

Daadkracht, doorpakken en grenzen stellen is nodig in projecten. Dat zijn mannelijke kwaliteiten. Kwaliteiten die we vaak verwachten bij projectmanagers.

Vrouwelijke kwaliteiten gaan bijvoorbeeld over voelen wat er speelt, verbinden, veiligheid bieden en plezier maken. Deze vaardigheden zijn net zo belangrijk om van je project een succes te maken. En als dit je makkelijk afgaat, is het slim om juist deze kwaliteiten in te zetten.

Dus stop met het kopiëren van het gedrag van je mannelijke collega’s. Er is namelijk niet een stijl van projectmanagement die goed is. Ontwikkel je eigen stijl waarop je je project aanstuurt. Hoe meer je daarbij gebruik maakt van je eigen (vrouwelijke) kwaliteiten, des te makkelijker zal je project aanvoelen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!