Straks val ik door de mand. Ik kan het niet. Waarschijnlijk spoken dit soort gedachten wel eens door jouw hoofd. Hoe komt het dan toch dat dit soort teksten telkens naar boven komen? Ik ontdekte bij mijzelf dat dat kwam omdat ik die stemmen de verkeerde aandacht gaf.

Negatieve gedachten

Vorige jaar zat ik in een retreat met mede-ondernemers. “Schrijf je gedachten op die je hebt over het ondernemerschap”, riep onze coach. Driftig begon ik met schrijven.
Ik kan dit niet.
Ik ben bang.
Ik stop er mee.
Hoe houd ik het ooit vol?
Bijna alle zinnen waren negatief. Poeh… wat zouden ze wel niet van me denken? Aarzelend las ik mijn teksten voor. En wat bleek…
90% van mijn gedachten hadden de anderen in de groep ook. Pfff… wat een geruststelling. Ik was ‘normaal’.

Positief denken

Als projectmanager spookten diezelfde gedachten door mijn hoofd. Jarenlang heb ik geworsteld in een poging om ze de kop in te drukken. “Positief denken”, zei ik dan tegen mezelf. Gewoon even je gedachten ergens anders op zetten. Maar het ging niet. Telkens kwamen die zinnen weer voorbij. En het beroerde gevoel rolde er achteraan. Met lood in mijn schoenen begon ik dan aan de dag. Met wilskracht zette ik me dan aan het werk. De lol was ver te zoeken.

Interne kritiek

Tijdens een seminar van Tony Robbins mocht ik ontdekken hoe dit proces werkt. Ik probeerde die kritische stem altijd te bestrijden door tegen mijzelf te vertellen dat het onzin was wat ik dacht. De interne kritiek ging gewoon door, omdat ik die stem de verkeerde aandacht gaf. Wat wel goed werkte is bewegen. Even springen bijvoorbeeld. Weg negativiteit. Waarom had niemand me dit eerder verteld!

Ik wilde meer van dit soort wonderen. Afgelopen jaren laadde ik daarom alle kennis in mijn kruiwagen op dit gebied. Natuurlijk steken er af en toe nog stemmetjes de kop op. Ik ben er alleen niet meer bang voor.

Dit soort vaardigheden leverde mij ontzettend veel op bij het realiseren van mijn projecten. Projecten die lastig waren, werden weer leuk. Dat gun ik jou ook. En ik help je daar graag bij.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!