Ik kan dat niet. Dat vind ik doodeng. Wat denken ze wel niet van me als ik dat ga doen?

Stemmetjes in je hoofd. Iedereen heeft ze. Iedereen herkent zulke gedachten. Iedereen weet hoe deze verhalen je tegen kunnen houden om te doen wat nodig is.

Interne stem

Maar hoe komt het nou toch dat die interne stem zo’n grote invloed heeft op jouw handelen? Dat komt omdat bij de gedachten die je hebt, automatisch gevoelens volgen die daarbij horen. En je gevoel over een situatie vervolgens in grote mate bepaalt of jij in actie komt of niet.

Een kleine oefening

Klinkt ingewikkeld. Dus ik heb een kleine oefening voor je zodat je kan ervaren hoe het werkt.

Denk maar eens aan een situatie waarin je een mooi resultaat behaald hebt. Iets waar je blij van wordt. Zakelijk of privé. Beeld je maar in wat er gebeurde. Waar was je? Wat deed je? En hoe voelde je je? Waarschijnlijk komt er nu een positief gevoel bovendrijven. Trots, zelfvertrouwen of iets wat daar op lijkt.

Omgekeerd werkt het ook. Beeld je maar een situatie in die je lastig vindt. Iets waar je tegenop ziet. Een collega die je liever uit de weg gaat, een lastig gesprek dat je liever voor je uitschuift of iets anders. Boem… buikpijn, angst of onzekerheid. Waarschijnlijk voel je binnen enkele seconden dit gevoel in jouw lijf.

Dus: stemmen of gedachten bepalen hoe je je voelt. Jouw gevoel is vervolgens van grote invloed op jouw handelen.

Stemmetjes en gedachten

Als jij denkt dat je het wel kan of als je interne stem zegt dat het je wel lukt, , hoe voel je je dan? Vaak ben je dan zelfverzekerd en ga je een probleem soepel te lijf. Heb je echter een stemmetje dat zaagt aan je stoelpoten? Grote kans dat jouw gevoel van zelfvertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon en je een stuk voorzichtiger wordt in de acties die je onderneemt.

Kortom: Je stemmetjes en gedachten bepalen hoe je je voelt. En dat gevoel bepaalt vervolgens of je iets wel of niet gaat doen.

Gelukkig ben jij er ook nog. Jij kan zelf bepalen of je naar de stemmen luistert en je eigen gedachten serieus neemt. Of je het verhaal wilt veranderen. Of dat je het stemmetje er gewoon laat zijn zonder er al te veel aandacht aan te besteden. Sterker nog: je kan zelfs je gedachten strategisch inzetten om die gevoelens op te roepen die je gaan helpen om stappen te maken. Dat zijn vaardigheden waar ik nog steeds veel plezier van heb en die ik graag leer aan mijn klanten.

Hoe ga jij om met de stemmen en gedachten in je hoofd?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!