Je bent in gesprek met een projectteamlid. Een uitgebreid verhaal. Of je daar ook aan gedacht hebt? Pfff, zo schiet het niet op. Ik heb nog meer te doen vandaag. En je raakt geïrriteerd.

Veel projectmanagers kennen dit. Dat komt omdat jij op een andere manier communiceert dan de projectteamleden waar je mee werkt.

Social talk

Zo ben ik iemand die gedreven is om resultaten te behalen. Het liefst begin ik een gesprek zonder social talk. Korte route naar het doel, zeg maar. En hoe drukker ik het heb, hoe korter ik van stof word. Het is dan ook niet de eerste keer dat mijn teamleden me als bot bestempelen. Typerend voor mensen met een overwegend rood profiel uit de DISC-profielen.

Als ik dan samenwerk met iemand voor wie het belangrijk is dat het in de praktijk goed gaat werken en dat de betrokkene het gaan omarmen, is dat voor mij heel vermoeiend. Eindeloze verhalen. Van de hak op de tak. Nog meer verhalen. Nog een te overwegen aspect komt op tafel. Daar word ik niet blij van. Ik heb dan vaak het gevoel dat die persoon de boel loopt te vertragen, waardoor ik mijn resultaten niet kan halen.

De ruimte geven

Inmiddels weet ik dat die ander echt niet van plan is de door mij gekozen route te dwarsbomen. Integendeel: vaak wil deze persoon mij alleen maar helpen. Me behoeden voor zaken die ik in mijn snelheid niet zie. Details waarvan, als ik ze nu niet zie, ze me later veel ellende gaan opleveren.

Als dat gevoel van irritatie de kop op steekt, roep ik mijzelf echt even tot de orde. Ademhalen, oren open en luisteren. Hier komt waarschijnlijk belangrijke informatie voor me. En langzaam zakt mijn weerstand weg.
Ja, dat kost me moeite. Dat gaat niet vanzelf. Maar ik weet inmiddels ook dat als ik die ander de ruimte kan geven me veel gedoe bespaart blijft.

Gedrags- en communicatiestijlen

Kennis van verschillende gedrags- en communicatiestijlen zoals DISC maakt dat je dit soort situaties tijdig herkent. Zo zorg je ervoor dat samenwerken in een project gemakkelijker wordt. In mijn kortlopende coachingstraject leer ik je hiermee werken.

Kijk even op deze pagina om te zien hoe jij je project weer leuk maakt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!