Heb je dit wel eens meegemaakt? Een project waar jij ten volle begrijpt wat het probleem is. Waar je de mensen persoonlijk kent waar het om gaat en snapt welke oplossing voor hen gaat werken. Dat ze je midden in de nacht wakker kunnen maken en jij precies kunt vertellen waarom je dit project tot stand brengt. En je tomeloze energie en daadkracht voelt om te doen wat nodig is.

Als je dit herkent – of graag zou willen ervaren -, weet dat dit gebeurt als jij als mens geraakt wordt door je project.

Commitment

Commitment van de projectmanager is de drijvende kracht waardoor projecten van de grond komen. Als jij een opdracht hebt gekregen waarmee je je nog niet verbonden hebt, kun je ook gecommitteerd zijn om het project te realiseren.

Dat gebeurt dan uit wilskracht. Omdat je vindt dat je je werk goed moet doen. Of omdat je iemand graag wil helpen. Dat kun je best een tijdje volhouden maar vraagt veel van je als projectmanager. En het kost veel energie om het vol te houden.

Makkelijker wordt het als het vraagstuk of de mensen die betrokken zijn bij je project, je raken als mens. Wanneer je gesprekken hebt gevoerd met de bewoners die dagelijks worstelen met de uitzichtloosheid van hun bestaan en je hun pijn kunt zien. Je de hoop op een oplossing kunt horen in hun stem. Of het enthousiasme kunt voelen wanneer zij hun persoonlijke dromen met je delen. Die energie is enorm krachtig. Het maakt dat je weet waarvoor je het doet. Met je hoofd. Maar vooral met je hart.

Je verhaal is echt

Als je zowel de pijn, de hoop als het enthousiasme kunt ervaren en dit kunt inbrengen in je project, maak je je project menselijk.

Anderen, je projectteamleden, je bestuurders, je samenwerkingspartners of financiers, herkennen dat direct. Je verhaal is echt. De urgentie is overduidelijk. Het werkt aanstekelijk. Mensen willen met je meedoen en je helpen.

Als je jezelf aan je project verbindt met je hart, is dat een bron die jij als projectmanager kunt aanboren als het lastig is. Door weer terug te gaan naar waarom en voor wie je het doet, ben je in staat om te doen wat nodig is. Je grenzen te verleggen. Of juist op je strepen te gaan staan. Op dat moment werk je in liefde en vol overgave aan je project.

En ik hoef je dan denk ik niet meer uit te leggen, dat de kans dan groot is dat je project vervolgens gaat lukken.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!