Jij bent het type projectmanager dat het meestal zelf oplost.
Hulp vragen komt niet in je op. 
Je zou ook niet weten waar een ander je mee kan helpen.
Jij bent immers degene die aan zet is en de acties moet uitvoeren.
Dat gaat een ander echt niet voor je doen.

Praktische hulp

Als je jezelf hierin herkent, is de kans groot dat je bij hulp denkt aan iemand die je taken uit handen kan nemen. Er is echter ook nog een andere vorm van hulp die je het leven als projectmanager aanzienlijk makkelijker kan maken. 

Bij hulp vragen hebben we vaak het beeld dat een ander ons helpt door iets voor ons te doen of ons taken uit handen te nemen. Dat is de praktische variant van hulp.

Mental support

Er is echter ook zoiets als ‘mental support’. Deze vorm van hulp zorgt ervoor dat jij lekker in je vel blijft zitten en je gemotiveerd voelt om de klus te klaren. Die ligt wat minder voor de hand, dus logisch dat je er niet aan denkt om hierom te vragen.  

Zo vraag ik om complimenten bij mijn opdrachtgever of teamgenoten. Dan voel ik me namelijk zekerder en heb ik meer energie in mijn lijf om de klus te klaren.  

Een voorbeeld uit eigen archief

Soms gebruik ik deze strategie om door lastige fases in een project heen te komen, zoals je kan lezen in onderstaand verhaal: 

Bij de afronding van een van mijn sociale ondernemingen hadden we nog een hobbel te nemen: de verantwoording van de subsidie. Tijdens de offerte-aanvragen wist een van de accountants me te wijzen op de extreem hoge eisen die hier bij deze subsidie aan gesteld werden.

De administratie was op orde. Of alles ook tot op detail klopte, daar kon ik mijn handen niet voor in het vuur steken. Eerlijk gezegd zag ik na die opmerking als een berg op tegen dit proces.

Ik heb mijn medebestuursleden toen om hulp gevraagd door te vragen of ze bij ieder succesje dat voorbij zou komen, me een compliment wilden geven. Dat deden ze. Ze namen hun taak uiterst serieus. Ik moest soms lachen als ik de high fives voorbij zag komen in de groepsapp.

Maar het werkte voor mij. Mijn potje met energie vulde zich telkens weer bij en met die energie nam ik de volgende stap. Net zo lang tot die verantwoording goedgekeurd werd.

Dus als jij een projectmanager bent die eigenlijk geen idee heeft hoe een ander je kan helpen met je project, bedenk dan wie jou mentaal kan steunen. Zo maak je je project voor jezelf makkelijker en leuker.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!