P8® Projectaanpak? Je organisatie heeft al een standaardmethode voor het realiseren van projecten. Waarom zou jij je  hier dan ook nog in gaan verdiepen? Het is niet dat je tijd over hebt.
Als je dat denkt, weet dan dat maatschappelijke projecten vragen om een specifieke aanpak. Dat komt omdat ze op één onderdeel anders zijn dan andere projecten.

Maatschappelijk project

Maatschappelijke projecten realiseer je namelijk in samenwerking met bewoners. Non-professionals. Vaak ook nog eens kwetsbare bewoners die minder mondig zijn dan je collega’s. Mensen die je soms lastig kunt bereiken of die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Bewonersparticipatie is dan ook niet voor niets een van de lastigste onderdelen van je project. Het bepaald in grote mate de manier waarop je je project moet aanpakken en hoe jij jouw rol als projectmanager invult.

Het is natuurlijk niet zo dat je de projectmanagement-methode waar je nu mee werkt, niet meer nodig hebt. Integendeel: dat is de basis van ieder project en het is dan ook niet meer dan logisch dat je die aanvliegroute wilt behouden. Zeker als jouw hele organisatie inmiddels dezelfde taal spreekt.

Bewonersparticipatie

Tegelijkertijd hoor je vaak dat bewonersparticipatie en het ontwikkelen samen met bewoners ook een veel gehoorde wens is in projecten. En dat menig projectmanager er zijn hoofd over breekt hoe dit vorm te geven zonder de controle over het project te verliezen.

De ‘gewone methodes’ geven namelijk te weinig inzichten en handvatten over hoe je creëert  samen met bewoners. Dit vraagt van je dat je meer dan in welk project dan ook er moet staan als mens. Contact moet kunnen maken met mensen uit sociale omgevingen waarin je zelf niet  bent opgegroeid. Jezelf verdiepen in de belevingswereld van een ander. Vertrouwen kunnen winnen. Aanvoelen wat anderen niet zeggen, maar wat wel belangrijk voor ze is. Zonder je rol als professional of de belangen van je eigen organisatie uit het oog te verliezen. Met zelfvertrouwen nee zeggen als dat nodig is, in de wetenschap dat bewoners daar niet blij mee gaan zijn. En voor het belang van je bewoners gaan staan richting je eigen organisatie als ‘daar waar je het voor doet’ in het gedrang komt.

P8® Projectaanpak

De P8® Projectaanpak laat je zien  hoe je een project kunt realiseren samen met bewoners, vanaf de start van je project. Het helpt je met het ontwikkelen van de vaardigheden die je als projectmanager nodig hebt om hierin succesvol te zijn. En ja, die vaardigheden zijn natuurlijk ook handig om in te zetten bij andere projecten.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!