Miscommunicatie, irritatie over en weer en het gevoel dat de ander je niet begrijpt of dat die ander je steeds een hak wil zetten. Dodelijk vermoeiend is zo’n samenwerking. Het vreet energie. Gek is dat toch. Dat heb je eigenlijk alleen bij die ene persoon. Hoe komt het nou toch dat je met de een soepel door de bocht gaat en met die andere persoon steeds het idee hebt dat jullie allebei op een andere planeet zitten?

Dat heeft te maken met de verschillende manieren van communiceren die jullie hebben. Waarschijnlijk sluit jouw voorkeursmanier van communiceren niet aan op de manier waarop die ander het liefste communiceert. En dat levert wrijving op.

Communicatieproblemen

Als jij een enthousiaste en sociaal gedreven projectmanager bent, dan ervaar je dit waarschijnlijk in je gesprekken met bijvoorbeeld financials. Jij werkt vanuit je hart. Ook al heb je vaak nog geen beeld van hoe je aanpak er in detail gaat uitzien, je voelt precies aan wat er nodig is. Dit roept vervolgens aan de andere kant allerlei vragen op. De financial kijkt namelijk heel anders, is er vooral op geschoold om te zien waar het mis kan gaan en begint kritische vragen te stellen. Vooral over details waar jij nog niet over nagedacht hebt. Jij voelt de irritatie en weerstand bij jezelf opkomen. Eigenlijk wil die financial je alleen maar behoeden voor misstappen en je plan beter maken, maar voor jou voelt het alsof je je moet verdedigen en je idee afgeserveerd wordt.

Dit is zo’n typisch voorbeeld van twee verschillende manieren van denken en communiceren, waardoor je het gevoel krijgt dat je allebei op een andere planeet zit en elkaar niet kan vinden.

P8® Projectaanpak

Veel van die communicatieproblemen zijn eenvoudig op te lossen. Door te weten hoe een ander denkt en jouw manier van communicatie exact af te stemmen op die ander, voelt die ander zich gehoord en begrepen. Hierdoor wordt de kans groter dat jullie samen in dezelfde richting gaan bewegen. De P8® Projectaanpak geeft je de handvatten om jouw manier van communiceren op een ander af te stemmen.

Zo maak je samenwerken veel makkelijker, krijg je sneller zaken voor elkaar en kost het managen van je project je veel minder energie.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!