Waarom heb je het dan zo druk? Hij vertelde me dat hij het lastig vond om zijn projectteamleden de ruimte te geven, omdat hij perfectionistisch is. Het was niet wat hij wilde: hij wilde juist heel graag loslaten. Maar waarom lukte het dan toch niet om zijn projectteamleden het vertrouwen en de ruimte te geven?

De lat ligt hoog

In ons gesprek bleek dat hij vond dat alles de eerste keer goed moet gaan. Hiermee legde hij de lat voor zichzelf en voor zijn projectteamleden zo hoog, dat iedereen direct aanvoelde dat ze daar niet aan konden voldoen. Zijn projectteamleden waren al blij als ze een zes bij hem konden scoren. Gaan voor de negen die hij eigenlijk graag wilde zien, voelde voor hen als onhaalbaar. Daarin konden ze alleen maar falen. Omdat het vertrouwen in hen ontbrak, remden ze af in plaats van dat ze gas gaven en er vol voor gingen.

Vertrouwen

Vertrouwen geven is dus een voorwaarde om de resultaten te kunnen boeken met je projectteam. Tegelijkertijd heb jij diezelfde resultaten van je projectteamleden nodig om het vertrouwen in die ander op te bouwen. Daarbij ben jij als projectmanager als eerste aan zet. En dat is best lastig, want hoe geef je nu vertrouwen terwijl je geen idee hebt of iemand gaat leveren wat je hebt afgesproken of dat je al ervaren hebt dat hij  echt kan wat je vraagt? Best logisch dus dat je er soms niet gerust op bent, om  een klus uit handen te geven.

Loslaten door vertrouwen

Wat je kan helpen om je vertrouwen in die ander te vergroten is het stellen van vragen. Ik zal een voorbeeld geven uit mijn privéleven. Als mijn kinderen me iets nieuws willen laten zien, doen ze me een blinddoek op. Zij pakken vervolgens mijn beide handen vast en begeleiden me naar het bewuste object. Over die drempel heen. De trap op. Langs de scherpe punt van de kast. Superleuk. Spannend voor hen… én voor mij. Daarom check ik vooraf bij mijn kinderen: ga je me echt goed sturen door me instructies te geven? Waarschuw je me voor wat er aan komt, zodat ik tijdig kan stoppen? Ga je er alles aan doen om ervoor zorgen dat ik nergens tegenaan bots? Door deze vragen te stellen vergroot ik mijn vertrouwen in wat zij doen en kan ik het beter loslaten.

Een goede basis

Dat wil niet zeggen dat het nooit misgaat, maar op deze manier zet je in ieder geval als projectmanager de eerste stap om ervoor te zorgen dat jouw vertrouwen in je teamleden kan groeien. En leg je een basis waarmee die 9 die jij zo graag wilt, binnen bereik kan komen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!