Het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Veel projectmanagers herkennen dat gevoel. Dat komt omdat zij hun eigen support niet organiseren.

Tandje erbij

Hoe belangrijk dat is, ontdekte ik bij een van mijn sociale ondernemingen. Ik was al enkele jaren hard aan het trekken om dit bedrijf van de grond te krijgen. Tegenslag na tegenslag kwam op mijn pad. Telkens ging ik nog een tandje harder. Dit moest en zou van de grond komen, zodat ik het daarna los zou kunnen laten. Dat gebeurde niet. Sterker nog: ik ben er nog steeds mee bezig.

Steunpilaar

Wat ik het zwaarste vond in die periode was het gevoel dat ik er alleen voor stond. Gedoe met de mensen die voor de onderneming werkten: op mijn bordje. Financiële problemen: mijn bankrekening ging er aan. Als het team het spannend vond, was ik een steunpilaar voor hen. Ik voelde me verantwoordelijk en zorgde voor de onderneming en de mensen die er bij betrokken waren.

Ik vergat alleen een persoon…mijzelf. Er waren weinig mensen die zich om mij bekommerden. Waar ik terecht kon met mijn hele verhaal. Natuurlijk waren er mensen die met me meedachten. Die me aanmoedigden om door te gaan. Dat was fijn. Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen. Wat ik alleen niet had geregeld, was een plek waar ik terecht kon met mijn twijfels en angsten. Waar ik mijn tegenzin om hier nog aan te werken kon uiten. Ik keek wel uit: als ik dat zou tonen, zou alles instorten… dacht ik. Dus ik ging door. Er waren wel problemen, maar we zouden ze gaan oplossen.
Kop op en doorgaan!

Alleen

Ik kan je zeggen: ik denk dat ik me nog nooit zo alleen gevoeld heb als in die periode. Het maakte het project zwaar. En dat had ik aan mijzelf te danken. Ik hield me groot. Verborg mijn eigen kwetsbaarheid. Vroeg niet om de emotionele steun die nodig is om deze lastige klus te klaren. Ging gewoon koppig door. Net als al die projectmanagers die zich soms alleen voelen staan in hun project.

Team

Sinds ik het niet meer alleen hoef te doen en de opgave deel met drie anderen, zijn de problemen even groot. Door corona misschien nog wel groter dan ooit. Mijn gevoel over die problemen alleen compleet anders. Ik voel me namelijk gesteund door het team dat er samen aan werkt.

Dank dan ook aan Kees Pannevis, Irene Vijftigschild en Eline van Oord voor jullie onaflatende support afgelopen jaar!

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!