“Waarom lukt het me niet om ze te laten aanhaken en zetten ze alleen maar de hakken in het zand. Het lijkt wel of ze me niet vertrouwen”.

Ik ben in gesprek met een van de projectmanagers die ik coach. Ze vertelt me dat ze samenwerkt met een burgerinitiatief. Ze probeert hen te laten aanhaken op het project. Tevergeefs. Moedeloos wordt ze ervan.

Tijdens het coachingsgesprek vertel ik haar over dat mensen allemaal verschillende talen spreken en dat als je meer vertrouwen en verbinding wilt, het helpend is als je de taal van die ander spreekt.

Ze laat me vervolgens de mail zien die ze geschreven heeft naar een samenwerkingspartner. Het taalgebruik van een ambtenaar die werkt bij een gemeente klinkt erin door. Woorden als burgerparticipatie en community building komen voorbij.  

Met de inzichten van net leest ze mail nog een keer en concludeert nu zelf: “Het is inderdaad niet de taal van de inwoner. Nu snap ik waarom mijn boodschap niet aankomt.’

Ik vraag haar of ik haar mail mag herschrijven. Ik vervang een aantal woorden door woorden die beter passen bij inwoners zoals ‘samen de wijk verbeteren’ en ‘horen hoe jullie dit zouden aanpakken’. En kort de zinnen flink in. De inhoud blijft overeind; daar is immers niks mis mee.

Ze is blij met de aanpassingen en voegt zelf de laatste wijzigingen toe. Ze verstuurt hem. Met resultaat. Enkele dagen laten heeft ze een afspraak om samen door te praten over hoe ze kunnen samenwerken.

Als jouw boodschap niet aankomt, richt je dan op het aanpassen aan het taalgebruik. Als je taalgebruik beter aansluit bij het taalgebruik van de ontvanger is de kans groter dat ze je gaan vertrouwen en je boodschap overkomt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!