Er ligt een kluif op je bord. Een opdracht binnen je project die je voor elkaar moet krijgen. Een opgave waar je zenuwachtig van wordt. Je hebt het nog nooit eerder gedaan. Het is complex wat er gevraagd wordt. Als je de eerste stap wil zetten, blokkeer je. Telkens popt er een innerlijke stem op: “Ik kan dit niet”. Herkenbaar?
Angstgevoelens
Hoe komt het nou toch dat je blokkeert en met angstgevoelens worstelt, terwijl je al behoorlijk wat projecten gedraaid hebt? Waarschijnlijk ben je dan vergeten om voor jezelf een veilige setting te organiseren.
Projectmanagers zijn vaak bezig met anderen. Wat heeft je opdrachtgever nodig? Wat heeft je projectteam nodig om het werk te kunnen doen? Je zorgt ervoor dat iedereen zich prettig voelt, zodat ze kunnen doen wat nodig is voor het project. Door de veelheid van mensen die je aandacht nodig hebben, vergeet je jezelf aandacht te geven.
Daarnaast vind jij het doodnormaal dat projectteamleden bij jou terecht kunnen voor steun. Voor anderen ben je echter een stuk milder dan voor jezelf. Als er dan een gevoel oppopt dat iets lastig is, ga je vaak gewoon door. Niet piepen, niet zeuren. Logisch dus dat je er niet over nadenkt hoe je voor jezelf een veilige setting kan organiseren.
Steun en veiligheid
Projectmanagers hebben echter – net als hun projectteamleden – steun en veiligheid nodig om resultaten te kunnen boeken. Ook ervaren projectmanagers. Juist ervaren projectmanagers. Die staan immers vaak voor opgaven die complex en uitdagend zijn. Dan is die veilige setting onmisbaar.
Zonder een veilige setting, handel je voorzichtig. Dan ben je niet in staat om er vol voor te gaan en de risico’s te nemen die nodig zijn om tot resultaat te komen. Je kan je wel voorstellen dat als een project uitdagend is en je steeds verder buiten je comfortzone moet gaan, hierdoor een veilige setting steeds belangrijker wordt. In een veilige setting kan je doorgaan, terwijl angst en onzekerheid er ook mogen zijn.
Dus als jij als ervaren projectmanager jezelf met wilskracht steeds voorbij je eigen blokkades en angsten duwt, stel jezelf dan eens de volgende vraag: “Wat heb ik nodig om mezelf veilig te voelen in mijn rol als projectmanager van dit project?”
Ik ben benieuwd wat jij daarop gaat antwoorden.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties