We praten hier al nu zo lang over. Wanneer gaan we nu eindelijk eens aan de slag? Moedeloos en gefrustreerd word je van dit proces. Het lijkt wel of je project in een gordiaanse knoop vast zit. Alles hangt met elkaar samen, waardoor niemand een stap durft te zetten en je dus niet vooruitkomt.

Dit wordt vaak veroorzaakt doordat we alle onzekerheid proberen in de klauw te krijgen, voordat we gaan beginnen.

Steeds meer vragen

Terwijl jij vooruit wil, werpt je projectteam steeds meer vragen op. Gaat dit wel werken? Bereiken we wel wat we voor ogen hebben? Oja, en hebben we wel hetzelfde voor ogen? Kunnen we dit wel? Maar wat als dit of dat gebeurt? En vervolgens plannen we de volgende vergadering in om samen met het team nog een keer harder na te denken. In de hoop dat dat onzekere gevoel verdwijnt. Vaak gebeurt het omgekeerde. Je krijgt nog meer risico’s in beeld. Of ziet nog beter dat alles met elkaar samenhangt. De gordiaanse knoop begint steeds vaster te zitten. Logisch dat je zo niet meer vooruitkomt.

Maatschappelijke projecten

De snelste manier om hieruit te komen, is te accepteren dat je geen idee hebt wat er gaat gebeuren. En dat je ook niet weet of je aanpak gaat lukken. Stoppen dus met het bestrijden van de onzekerheid. En omarmen dat je het niet weet en dat alles onzeker is.

Als ‘niet weten’ voor je team een gegeven is, richt dan vervolgens  alle energie in je team op het nemen van een eerste stap. Het pad wordt immers pas zichtbaar, zodra je er op gaat lopen. Stel een doel wat te overzien is. Zoals een eerste bijeenkomst met bewoners waarin je uitlegt dat je samen met hen de zoektocht aan wilt gaan, het maken van een proefwoning of een kleinschalig evenement dat je door bewoners laat organiseren. En sta jezelf vervolgens toe om te gaan leren van wat je bij het realiseren van dit doel tegenkomt en ervaart. Je wilt erachter komen wat werkt. En wat niet. Met de kennis en ervaring die je opdoet, bepaal je vervolgens een nieuw te overzien doel en neem je de  volgende stap op dezelfde manier. Zo kom je steeds een stapje verder.

Gordiaanse knoop ontwarren

Gordiaanse knopen ontwar je dus door er vanuit te gaan dat je het ‘niet weet’ en door alle energie te richten op de eerstvolgende stap. Zit jouw project vast in zo’n knoop en kan je hulp gebruiken om daar weer uit te komen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ik denk graag met je mee over hoe we jouw project weer in beweging krijgen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!