Binnenkort bespreek je je project met de afdeling financiën. Je ziet er tegenop. Inhoudelijk gaan ze niet over je plan. Ze vinden er alleen wel degelijk wat van. En ondanks dat jouw verhaal goed is, landt je verhaal lastig bij deze collega’s. Het lijkt soms wel of ze je project maar helemaal niks vinden.

Financials

Herkenbaar? Dit wordt veroorzaakt doordat financials beter ontwikkelde voelsprieten hebben voor alles wat mis kan gaan in een project. En dat is bij maatschappelijke projecten veel. Heel veel. Maatschappelijke projecten zijn immers geen bouwprojecten, waarvan de uitkomst in een veel grotere mate voorspelbaar is.

Financials hebben een bijzondere rol in je project. Ze brengen de risico’s in beeld en maken inzichtelijk wat de financiële impact van die risico’s kan zijn. Zij denken dus van nature in wat er mis kan gaan. Dat is hun vak. En met die houding hebben ze menig organisatie of project voor blunders behoed.

Onzekerheid

Zelf voelde ik me ook vaak onzeker voor zo’n gesprek. Bij een maatschappelijk project is de uitkomst immers vaak ongewis. Mijn gesprekspartner voelde mijn onzekerheid hierover haarfijn aan en alle alarmbellen gingen direct af bij deze persoon. Ze hebben immers niet voor niets een goede neus voor wat mis kan gaan. De kritiek die ik vervolgens kreeg, maakte me onzeker. Wat voor mijn collega vervolgens weer een extra reden was om nog even door te prikken.

Jiu Jitsu-aanpak 

Bij een maatschappelijk project weet ik pas of mijn aanpak werkt door het te doen in de praktijk. Natuurlijk maak ik gebruik van bewezen aanpakken die werken bij andere projecten. Dat is echter geen garantie voor succes. De context is namelijk altijd net weer even anders.

Voor een gesprek met mijn financiële collega zet ik daarom de Jiu Jitsu-aanpak in. Ik begin met te vertellen hoe risicovol dit project is. Vaak zie ik mijn collega aan de andere kant van de tafel dan ontspannen. “Gelukkig, ze is niet gek. Ze ziet ook wat er allemaal mis kan gaan.” Vervolgens nodig ik mijn gesprekspartner uit om op te sommen wat er allemaal mis kan gaan. Daarna vraag ik om mee te denken over hoe we dat beheersbaar kunnen maken. En omdat ik weet dat de meeste financials helpers zijn, is de kans  groot dat ze me vervolgens te hulp schieten en me helpen om mijn plan beter te maken.

Talenten benutten

Kortom: Als jij de gesprekken met de afdeling financiën lastig vindt, weet dan dat de kritiek uit deze hoek weinig zegt over de kwaliteit van je aanpak. Het zegt veel meer over de zeer goed ontwikkelde neus van je gesprekspartner voor wat er mis kan gaan. Aan jou de uitdaging om dit talent van je collega te benutten voor je project en er met hulp van je collega voor te zorgen dat je plan beter wordt.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!