Werk jij aan een renovatie? Heb je met je projectteam regelmatig discussies over de manier waarop met bewoners wordt omgegaan? En heb je het gevoel dat als je daar een opmerking over maakt, ze je als een zeur zien? Dat je kritiek genegeerd of niet begrepen wordt?

Is dat herkenbaar voor je? Je bent niet de enige. Dit komt omdat de systeemwereld en leefwereld anders werken. En precies op die plek kan het flink schuren in je project.

Leefwereld

Voor een bewoner is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met zijn of haar situatie en dat afspraken nagekomen worden. Bijvoorbeeld dat de woning netjes achtergelaten of afgesloten wordt na de werkzaamheden. Zo werkt de leefwereld.

Systeemwereld

De focus van het projectteam is een andere. Zij kijken naar het project als geheel. De bewoners maken daar slechts een deel van uit. Je projectteam heeft immers nog veel meer aan hun hoofd dan die afspraak met die ene bewoner. Zie het maar eens voor elkaar te krijgen met al die onderaannemers om het project op tijd gereed te krijgen.

Als jij hier een kritische opmerking over maakt is het dan ook niet vreemd dat je een laconieke reactie krijgt zoals deze:

“Dat die ene woning niet helemaal netjes was achtergelaten, had inderdaad niet mogen gebeuren. Maar bij de meeste woningen ging het toch wel goed?”

Dit is hoe de systeemwereld werkt: met een 8 zijn we tevreden.

Succes

Tenenkrommend voor jou. Daar heeft die bewoner immers niks aan. Vanuit het perspectief van de leefwereld ervaar je een afspraak met een bewoner die niet nagekomen wordt als een grote misser. Zeker als daar vervolgens ook nog eens niet over gecommuniceerd wordt.

De criteria voor succes zijn in de systeemwereld (je projectteam) dan ook anders dan in de leefwereld (de bewoner). Pas als je team dit scherp voor ogen heeft en weet aan welke eisen voldaan moet worden om te slagen in een bepaalde wereld, wordt de brug geslagen. Dan zijn ze in staat om die werelden aan elkaar te knopen.

Hulp nodig?

Loopt jouw team tegen dit vraagstuk aan, dan kan ik je daarbij helpen.

Neem even contact met mij op (06-25534578 of  info@demaatschappelijkeprojectmanager.nl).
Ik denk met je mee over de manier waarop we ervoor kunnen zorgen dat jouw project ook op dat snijvlak, waar die systeemwereld en leefwereld elkaar tegen komen, soepel gaat functioneren.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!