In dit artikel vertel ik je mijn persoonlijke verhaal over mijn carrière als projectmanager. In heb inmiddels 20 jaar ervaring als projectmanager van maatschappelijke projecten. Heb drie sociale ondernemingen opgezet. Mooie en bijzondere resultaten bereikt waar ik trots op ben. Dat is alleen maar de helft van het verhaal. Die andere helft is beduidend minder rooskleurig. Daarover gaat dit artikel.

 Project realiseren

Ik heb er namelijk lang over gedaan om mijn eerste geslaagde project te realiseren. Hoe kan dat nou, zul je denken? Dat valt toch op? Het bijzondere is dat dat dus niet het geval was. De doorlooptijd van de projecten waar ik aan werkte bedroeg al snel enkele jaren. En als je dan telkens ergens 3 tot 4 jaar werkt, valt het de buitenwereld niet zo snel op dat er weinig van de grond komt.

Intussen knaagde het wel bij mijzelf. En flink ook. Ik zag mijn collega’s schijnbaar moeiteloos hun projecten realiseren en opleveren. Mijn projecten bleven telkens steken. Bewoners die niet aanhaakten. Concepten die te braaf waren. Of domweg rekenfouten. Ik heb alles voorbij zien komen.

Maatschappelijke projecten

Pas veel later doorzag ik dat mijn projecten vooral maatschappelijke projecten waren en anders van aard zijn dan een gemiddeld vastgoedproject. Alleen al de lange rij van bewoners en partijen waar je mee samenwerkt, maakt het tot een complex en ingewikkeld geheel.

Dergelijke projecten vroegen dus andere vaardigheden van mij als projectmanager. Dat wist ik toen nog niet. Ik begon destijds vooral aan mijzelf te twijfelen. Voelde me onzeker. Ik vroeg me af of ik het vak wel zou kunnen. En dat hielp natuurlijk helemaal niet om die projecten alsnog van de grond te krijgen. En zo ploeterde ik jaren door.

Keerpunt

Het keerpunt kwam op het moment dat ik aan de slag ging met een coach. Hij leerde me naar mijzelf kijken. Te horen wat ik mijzelf vertelde en te zien waar ik mijzelf ondermijnde. Hij moedige me aan om mijzelf flink te verbeteren in de communicatie met anderen. Te zien waar ik goed in ben en de juiste mensen om mij heen te verzamelen. En hij leerde me goed voor mijzelf te zorgen, zodat je dit vak ook vol kunt houden.

Natuurlijk ging niet alles van de ene op de andere dag zoals ik het geleerd had. Iedere dag oefende ik met de materie en stapsgewijs lukte het steeds beter. Binnen enkele dagen zag ik de eerste kleine verschillen in mijn gedrag. Binnen enkele weken de eerste veranderingen in mijn omgeving. Pas maanden later zag ik het verschil in resultaten in mijn project. En vele jaren laten zie ik wat die projecten doen voor mensen en word ik daar oprecht blij van.

Persoonlijke ontwikkeling

In deze periode ontdekte ik hoe afhankelijk de resultaten binnen mijn project waren van mijzelf als projectmanager. Natuurlijk was dat niet nieuw voor me. Een project lukt nu eenmaal alleen met een goede projectmanager. Wat ik me alleen niet realiseerde is dat de uitkomsten misschien wel voor 80% of meer worden bepaald door de kwaliteit van de projectmanager. Als ik dat toen had geweten, dan had ik veel eerder in mijzelf geïnvesteerd.

Als projectmanager ben je dus het belangrijkste instrument waarmee je je project kunt laten slagen. En het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat we flink investeren in het verbeteren van onze vaardigheden, zodat onze projecten sneller en makkelijker van de grond komen. Toch gebeurt dat niet. Persoonlijke ontwikkeling is nog relatief nieuw in ons werkveld. Coaches worden vaak pas ingezet als iemand vastloopt. En hoeveel mensen volgen online programma’s om zichzelf te verbeteren? Kennis die inmiddels via onze online wereld in grote getale beschikbaar is.

Coachingsprogramma

De meeste webinars in ons veld gingen afgelopen maanden over de vakinhoud. Over hoe belangrijk het is om samen te werken. Weinigen waren bezig met ervoor te zorgen dat ze ook echt vaardiger werden in het samenwerken.

Daarom ben ik gestart met een coachingsprogramma speciaal voor projectmanagers van maatschappelijke projecten. Voor projectmanagers die ervan uitgaan dat zijzelf verantwoordelijk zijn voor het succes in het project. Projectmanagers die al goed zijn, maar graag van een 7 naar een 9 willen in hun vak.

Als dat jou aanspreekt, kijk dan op marielledegroot.nl/projectcoaching en maak een afspraak met me om te kijken hoe jouw coachingstraject er uit kan zien.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!