Energetisch projectmanagement helpt je om op een effectieve wijze te werken met je gevoel bij het realiseren van je project.
Hoofdwerk
Als projectmanager ben je waarschijnlijk vooral bezig met de zichtbare onderdelen van je project: projectplannen maken, bijeenkomsten met stakeholders organiseren, begrotingen maken, afspraken maken en risico’s beheersen. Activiteiten die vooral een appèl doen op de kwaliteiten van je hoofd.
Dit hoofdwerk is slechts het topje van de ijsberg van je project. Onder water, in de onderstroom, zit een veel groter deel van je project. Dit is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Denk dan aan een onderbuikgevoel wat je vertelt dat niet alles op tafel komt wat gezegd moet worden, het enthousiasme dat je voelt na een goede werksessie of de verbinding en steun die je ervaart met een samenwerkingspartner.
Het hoofddeel is zo’n 10 % van je project. Het gedeelte in de onderstroom, het gevoelsdeel, is ongeveer 90 %. Je kan je wel voorstellen dat als je grip kan krijgen op het gedeelte onder water, je vele malen effectiever bent en betere resultaten kan boeken. Logisch, toch?
De onderstroom
Tegelijkertijd weet je ook vast hoe lastig het is om de vinger te krijgen achter wat er in de onderstroom van een project speelt. Je gevoel speelt hierbij een belangrijke rol.
Afgelopen jaren heb ik dit onderwerp bestudeerd en zelf als projectmanager doorleefd hoe je in contact kan komen met je gevoel, er naar kan leren luisteren en met je gevoel kan gaan werken. Gevoel is daarmee voor mij een zeer effectieve projectmanagementtool geworden.
Ik heb daarom de Cirkel van energetisch projectmanagement ontwikkeld om deze inzichten te delen met anderen.
Energetisch projectmanagement
De manier waarop energetisch projectmanagement werkt, lijkt veel op acupunctuur. Acupunctuur kijkt waar het vastzit in een lichaam en zorgt ervoor, met het zetten van naalden, dat de energie weer gaat stromen en het lijf weer gezond wordt.
Iets soortgelijks doe je met energetisch projectmanagement voor je project. Je spoort de energieblokkades in je project op en zorgt dat daar een oplossing voor komt. Zo lekt er minder onnodige energie weg en kan de energie worden ingezet worden op die onderdelen die het hardst nodig hebben.
Zo blijft er voor jou als projectleider ook nog een potje energie over. Kleine interventies dus, met een groot effect.
Download de checklist
Wil je weten waar er in jouw project energielekken zijn? Download dan de checklist en kom erachter waar de energie stagneert in jouw project.
Meer lezen?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).
Recente reacties