Je vervult binnen jouw team een belangrijke rol. Een taak die je naar tevredenheid uitvoert. Er ontbreekt alleen iets. Je vindt het wel leuk, maar…Je kan niet precies duiden wat het is.

Zone of excellence

Als je dat herkent, werk je waarschijnlijk vanuit je zone of excellence. In het boek ‘The Big Leap’ (Waag de sprong) van Gay Hendricks wordt dit uitgelegd. In de zone of excellence werk je aan taken die je beter doet dan anderen. Er zijn maar weinig mensen die deze taak net zo goed kunnen als jij.

Zone of genius

Er is echter ook nog een ander gebied: je zone of genius. Dat is het gebied waar jij in uitblinkt en waarin je extreem veel beter bent dan anderen. En dit is ook het gebied waar je de passie voelt voor wat je doet. Waar je vanuit je hart kan werken. En waar je van binnen de drive voelt om er steeds beter in te worden.

Wat er vaak gebeurt is dat je vastgehouden wordt in je zone of excellence. Je krijgt steeds de taken op je bordje waar je goed in bent. Taken die je goed kan, maar waar je geen of weinig passie voor hebt.

Energielek

Zelf heb ik lange tijd in mijn zone of excellence gewerkt. Binnen mijn sociale ondernemingen kreeg ik meestal de financiële kant van de organisatie toebedeeld. Het bijzondere is dat ik daar van nature niet goed in ben. Ik heb dat geleerd door eerst alle fouten te maken die je maar kunt maken. En hierdoor ben ik er beter in geworden dan veel mensen om mij heen. Toch krijg ik bij een vraag over een begroting die ik heb gemaakt, nog steeds kramp in mijn buik. Dan moet ik over een hobbel heen om het probleem op te lossen. Dat is vreemd want ik heb al duizend keer die vraagstukken opgelost en eigenlijk zou het, gezien het aantal uren dat ik met dit onderwerp bezig ben geweest, als vanzelf moeten gaan. Dat is een teken dat ik niet in mijn zone of genius werk. En als ik eerlijk ben kosten deze taken mij energie. Ze gaan immers niet vanzelf.

Werken vanuit je hart

Hoe anders is dat als ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling of een verhaal mag houden op een podium. Telkens als ik dat doe, krijg ik weer nieuwe energie. Mijn hart gaat er sneller van kloppen. Ik kan daar eindeloos mee bezig zijn. Altijd weer schaven en verbeteren. Dat is typerend voor die zone of genius.

Dus als je met plezier wilt werken, vanuit je hart, is het belangrijk om je te richten op jouw zone of genius. Hoe zit dat bij jou? Werk jij op dit moment vanuit je zone of genius. Of meer vanuit je zone of excellence?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!