Je werkt met een collega aan een project. Jullie hebben veel plezier en voelen elkaar goed aan. Toch ben je niet helemaal tevreden over zijn output. Het is telkens net niet wat je gevraagd had. Je moet regelmatig corrigeren en inspringen. Eigenlijk heb je er best veel werk mee. Een ongemakkelijk gevoel bekruipt je: moet je er iets van zeggen of houd je je mond?

Als je je niet uitspreekt

Komt dit jou bekend voor? Weet dan dat door hier niets over te zeggen de kans groot is dat die leuke samenwerking straks voorbij is. Want laten we eens kijken wat er kan gebeuren als je je niet uitspreekt.

De kans is groot dat je je steeds meer gaat ergeren aan de situatie. Je hebt dan voor jezelf de bekende strandbal onder water georganiseerd. Ergens ontsnapt die en schiet die naar boven. Dat is het moment dat je uit je vel ploft en die ander duidelijk maakt dat je het zat bent.

Vaak is dat niet de prettigste manier om kritiek te ontvangen en schaadt zo’n actie jullie samenwerkingsrelatie.

Samenwerkingsrelatie

Het is logisch dat je het lastig vindt om dit bespreekbaar te maken. Jullie hebben het immers leuk samen en dat wil je niet verstoren. Je wil de ander niet kwetsen.

Daarom is het goed om te weten dat iedere samenwerkingsrelatie twee kanten heeft: een fijn deel en een deel wat minder soepel loopt.

Als die beide kanten er mogen zijn, kan de samenwerking zich verdiepen en raken jullie steeds beter op elkaar ingespeeld.

Als je je ogen sluit voor dat wat niet zo lekker loopt, ontken je feitelijk een deel van jullie samenwerking. Daarmee ontken je ook een stukje van die ander. Je kan je misschien wel voorstellen wat dat met een ander doet: die voelt zich niet gezien en niet serieus genomen.

Meningsverschillen en conflict zijn dus nodig om een samenwerkingsrelatie goed te houden en te versterken.

Ga het gesprek aan

Dus als een samenwerkingsrelatie belangrijk voor je is, ga dan het gesprek aan als er iets is wat minder goed loopt. Hoe meer jij in staat bent om risico te nemen en het lastige gesprek aan te gaan, des te groter is de kans dat de samenwerking zich versterkt en nog beter wordt.

Zo zorg je ervoor dat jullie ook op de lange termijn plezier samen kunnen hebben in je project.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!