Heb je wel eens te maken met een vraagstuk of actie waar je iets mee moet maar waarbij je die actie steeds voor je uitschuift, omdat je nog niet zo een-twee-drie een antwoord hebt op hoe je het moet aanpakken? Popt het onderwerp vervolgens steeds weer op, op de momenten dat het je niet uitkomt? Samen met het knagende gevoel dat daarbij hoort?

Waarom ben je soms als projectmanager super productief en zet je met het grootste gemak allerlei acties weg en hapert de trein op een ander moment. Vaak betekent dat dat je een beslissing te nemen hebt.

Een beslissing nemen

Het nemen van beslissingen is voor projectmanagers een belangrijke vaardigheid, omdat het direct je energieniveau beïnvloedt. Als je een beslissing uitstelt, voel je dat vaak in je lijf: alles wordt zwaar en de vervolgstappen voelen als moeilijk. Het omgekeerde geldt ook: nadat je een beslissing hebt genomen, merk je dat direct fysiek. Je voelt je energieniveau omhooggaan, het zware gevoel is weg en je kan tot actie overgaan.

Als je blijft dubben en twijfelen dan wordt dat vaak veroorzaakt doordat je nog geen ruimte hebt gemaakt om een beslissing te nemen. Het nemen van een beslissing is namelijk een actie. Een stap in het proces die je bewust moet zetten voor je weer verder kan. Die stap slaan we soms over, waardoor je geen besluit neemt en je vervolgacties stokken.

Uitstelgedrag en denktijd

Beslissen vraagt om het overdenken van de verschillende opties, zodat je tot een zorgvuldige afweging kan komen. Ik weet niet hoe het met jou is, maar als ik een volle dag heb met afspraken en van het ene naar het andere overleg ga, dan is rustig overdenken wel het laatste waar ik ruimte voor maak. Die taak vraagt concentratie en denkkracht van mij en schuif ik voor mij uit. Met als gevolg dat het vraagstuk telkens op blijft poppen, maar niet opgelost wordt. Tegenwoordig plan ik daarom wekelijks een uurtje denktijd in mijn agenda, zodat ik mijzelf de ruimte geef om lastige issues aan te pakken.

Tijd, aandacht en energie

Projectmanagers die effectief zijn, hebben geleerd hoe ze in een hoog tempo beslissingen kunnen nemen en besteden hier dus tijd, aandacht en energie aan. Hoe zit het met jou? Ben jij een snelle beslisser? Of behoor jij meer tot de groep van dubbers en twijfelaars?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!