Projectmanagers denken vaak dat ze het alleen moeten doen of dat ze geen hulp mogen vragen, omdat ze dan niet stevig zijn. Ook ik heb dat lang gedacht. Onderstaand verhaal illustreert wat dat met mij deed:

Verantwoordelijkheid

‘Hoe belangrijk support was, ontdekte ik bij een van mijn sociale ondernemingen. Ik was al enkele jaren hard aan het trekken om dit bedrijf van de grond te krijgen. Tegenslag na tegenslag kwam op mijn pad. Telkens ging ik nog een tandje harder. Dit moest en zou van de grond komen.

Wat ik het zwaarste vond in die periode was het gevoel dat ik er alleen voor stond. Gedoe met de mensen die voor de onderneming werkten kwam op mijn bordje. Bij financiële problemen ging mijn bankrekening er aan. Als het team het spannend vond, was ik een steunpilaar voor hen. Ik voelde me verantwoordelijk en zorgde voor de onderneming en de mensen die erbij betrokken waren.

Kwetsbaarheid

Ik vergat alleen één persoon… mijzelf. Er waren weinig mensen die zich om mij bekommerden. Waar ik terecht kon met mijn hele verhaal. Natuurlijk waren er mensen die met me meedachten. Die me aanmoedigden om door te gaan. Dat was fijn. Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen. Wat ik alleen niet had geregeld, was een plek waar ik terecht kon met mijn twijfels en angsten. Waar ik mijn tegenzin om hier nog aan te werken kon uiten. Ik keek wel uit: als ik dat zou tonen, zou alles instorten… dacht ik. Dus ik ging door. Er waren wel problemen, maar we zouden ze gaan oplossen. Kop op en doorgaan. Ik kan je zeggen: ik denk dat ik me nog nooit zo alleen gevoeld heb als in die periode.

Het maakte het project zwaar. En dat had ik aan mijzelf te danken. Ik hield mijzelf groot. Verborg mijn eigen kwetsbaarheid. Vroeg niet om de emotionele steun die nodig is om deze lastige klus te klaren. Ging gewoon koppig door. Net als al die projectmanagers die zich soms alleen voelen staan in hun project.

Steun

Sinds ik het niet meer alleen hoef te doen en de opgave deel met drie anderen, zijn de problemen even groot. Door corona misschien nog wel groter dan ooit. Mijn gevoel over die problemen alleen compleet anders. Ik voel me namelijk gesteund door het team dat er samen aan werkt.’

Iedereen heeft steun nodig om te kunnen presteren. Projectmanagers dus ook. Je hoeft het immers niet alleen te doen. Support kan uit vele hoeken komen: vanuit je projectteam, van je samenwerkingspartner, je leidinggevende, je opdrachtgever, een collega of een projectcoach.

Wat heb jij nodig om je stevig te voelen en wie kan daar het beste voor zorgen?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!