In je projectteam zit iemand die altijd kritisch is.
Het lijkt wel of ze je tegenwerkt.
Er is altijd wat.
Het is nooit in een keer goed.
Doodmoe word je ervan.

Heb jij ook zo iemand in je team en komt dit je bekend voor? Dan is de kans groot dat je je afvraagt hoe je ooit met deze persoon tot een fijne samenwerking kan komen. Een samenwerking die productief is en waar jullie beiden plezier aan beleven.

Op tempo

Als jij iemand bent die graag resultaten boekt en een beetje van tempo houdt, dan lijkt het soms of zo’n kritisch projectteamlid je tegen wil houden. Telkens als je vaart wilt maken, komt er weer een opmerking. En hoewel ze inhoudelijk vaak gelijk heeft, irriteert het je. Ook aan de andere kant van de tafel zie je een geïrriteerd gezicht. Logisch dus dat die samenwerking niet vanzelf gaat.

De persoon die je irriteert, is tegelijkertijd waarschijnlijk de meest waardevolle speler in je team. Juist omdat die persoon andere dingen ziet dan jij ziet. Door je dit te realiseren, zet je de eerste stap richting een betere samenwerking.

Een voorbeeld

Ik zal je uitleggen hoe dat werkt aan de hand van mijn eigen voorbeeld:

Ik ben een tempomaker en ga voor resultaat. Het effect is dat ik ongeveer 80% van het project zie. De resterende 20% ontgaat mij volkomen. Hiervoor heb ik de kritische tegenspeler in mijn projectteam nodig.

Echter vindt degene die die rol vervult het vaak lastig om zich uit te spreken. De rol van tegenspeler is namelijk helemaal niet zo’n fijne rol. Dat is immers altijd degene die het feestje komt bederven en degene die vaak stuit op weerstand.

De kans is hierdoor groot dat het kritische projectteamlid spanning voelt. Hierdoor komt de boodschap er vaak wat strakker uit dan de bedoeling is. Waardoor er nog meer weerstand ontstaat. In die dynamiek komt een fijne samenwerking niet van de grond.

Ik maak die dynamiek daarom in het projectteam bespreekbaar. Ik leg uit dat ik juist zo veel tempo kan maken, doordat ik me niet hoef te focussen op de details. Ik leg ook uit dat ik vaak die details zelfs helemaal niet zie. Dat het voor mij een blinde vlek is en dat ik die ander nodig heb, om de laatste 20% ook raak te slaan. Alleen als die ander zijn kritiek blijft inbrengen, wordt het project dus een succes.

Kritisch blijven

Ik nodig daarna die ander uit om kritisch te blijven, ook als dat soms lastig is of ongemakkelijk voelt. En geef aan dat kritiek welkom is en dat ik mijn best doe om die te ontvangen. Vaak ontstaat er op die manier een fijne samenwerking waarin we allebei onze rol kunnen spelen en ons talent kunnen inzetten.

Dus als jij een kritisch projectteamlid hebt, leg dan uit dat jullie allebei een andere rol hebben in het projectteam. En nodig degene uit om vooral te blijven doen waar die goed in is. Dan kan jij dat namelijk ook blijven doen.

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.
Stuur me gerust een berichtje!