Werk je samen aan hetzelfde doel, maar is de manier waarop je dat doet anders dan die van je collega’s? Voel jij je daarom ook wel eens een vreemde eend in de bijt bij je team? Hoor je erbij, maar eigenlijk ook niet?

Dan is de kans groot dat jij een stukje van jezelf hebt thuisgelaten. Jezelf kunnen zijn is een voorwaarde om je onderdeel te kunnen voelen van een team. Helemaal zoals je bent. Met jouw kwaliteiten én de kanten van jezelf die je eigenlijk liever niet wil zien.

Gevoelige kanten

Ik zal je uitleggen hoe dat werkt aan de hand van mijn eigen verhaal:
Ik ben gevoelig van aard. Het werk kan me aardig over de schoenen lopen. En een gevoel van paniek is me ook niet onbekend. Dat is een deel van mij wat ik niet zo snel laat zien. Ik kom liever binnen als die stevige projectmanager die het allemaal overziet en resultaten gaat boeken. Dus stop ik die gevoelige en voor mij soms lastige kanten vaak weg. Met als gevolg dat mensen die kant van mij dus ook niet leren kennen. En me dus ook niet kunnen helpen als het lastig voor me is.

Hierdoor voelde ik me er vaak alleen voor staan. En werd ik niet echt onderdeel van het team waar ik binnen werkte. Dat haalde mijn stevigheid als projectleider onderuit. Ik werd onzeker, ging twijfelen aan mijzelf. Het kostte me meer energie dan nodig om me staande te houden. Niet zo handig dus.

Accepteren van jezelf

Maar hoe doe je dat nou, helemaal jezelf zijn? Ik heb me zo geschoold in aanpassen aan die ander, dat dat voor mijzelf soms nog steeds een worsteling is. Wat ik inmiddels wel weet is dat het begint bij mijzelf. Bij het accepteren dat die rafelige randjes van mijzelf er ook bij horen.

  • Dat ik knetterhard kan werken en tegelijkertijd veel tijd nodig heb om afstand te nemen en op te laden.
  • Dat ik kan doorpakken en tegelijkertijd uit het veld geslagen kan zijn als iemand een opmerking maakt die me raakt.
  • Dat ik sta als een huis als er ergens brand uitbreekt en tegelijkertijd om de onbenulligste voorvallen in de stress kan schieten.

Pas als ik die minder mooie kanten van mijzelf accepteer en laat zien, lukt het me om me te verbinden met de anderen en het gevoel te hebben dat ik er helemaal bij hoor. 

Vreemde eend?

Dus als jij je soms een vreemde eend in de bijt voelt, is er dan misschien een deel van jezelf dat je mist in je rol als projectmanager?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!