“Ik ben thuis een compleet ander mens dan op mijn werk”, vertelde een van de klanten die ik begeleid. Op mijn werk heb ik veel energie, sta ik open voor anderen en ben ik in staat om mensen mee te krijgen. Thuis is dat echter compleet anders. Dan heb ik tijd voor mijzelf nodig en trek ik me liever terug.

Jouw energieniveau

Soms denken we dat we op het werk anders zijn dan thuis. Dat is een misvatting. Wat er wel aan de hand kan zijn, is dat jouw energieniveau op je werk anders is dan thuis. Op het werk zien ze dan een versie van je die veel energie heeft. Het thuisfront ziet de andere versie, eentje met weinig energie.

Twee kanten van dezelfde medaille

Op je werk geef je vol gas en krijg je met je energie alles voor elkaar. Collega’s waarderen dat, noemen je ‘die frisse persoon’ en zijn blij met je enthousiasme. Er is echter geen enkele projectmanager die altijd aan kan staan. Om met heel veel energie te kunnen werken, heb je een tegenhanger nodig in de vorm van rust en ontspanning. Veel energie hebben, enthousiast zijn en mensen meekrijgen versus veel ruimte voor jezelf nodig hebben om te op te laden, horen dus bij elkaar. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Hoe ga je met je energie om?

Zelf ken ik dit ook. Ik geef zo veel energie aan mijn projecten, dat er weinig energie meer resteert voor het thuisfront. Er is dan geen sprake meer van rust en ontspanning, maar ik lig gevloerd en moet me terugtrekken om bij te tanken. Ik ben dan nog steeds dezelfde persoon in mijn projecten en thuis, alleen verdeel ik mijn energie niet goed. Ik stop namelijk alles in mijn projecten. Niet leuk voor het thuisfront en nog minder voor mijzelf.

Dus als jij je op je werk een compleet ander mens voelt dan thuis, kijk dan eens naar hoe je met je energie omgaat. Waar geef je te veel? En wat helpt om dit een beetje beter te balanceren, zodat je thuis minstens net zo leuk bent als in je rol als projectmanager?

Meer lezen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Onder blog staan al mijn artikelen. Of je kan je gegevens hieronder achterlaten, dan stuur ik je eens per 2 tot 4 weken een update met daarin mijn nieuwste blogartikelen. Voel je vrij om mijn updates eens uit te proberen (je hebt je namelijk zo weer afgemeld).

dit veld niet invullen s.v.p.

We zullen in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

dit veld niet invullen s.v.p.

Stuur me gerust een berichtje!